Ba om hjelp fra norsk UD i 2013 – nå knyttes han til drapsplaner som «hemmelig agent»

21. oktober ble en 39 år gammel norsk-iraner pågrepet i Sverige da han var på vei hjem til Oslo fra et opphold i Iran.

Tirsdag offentliggjorde den danske sikkerhetstjenesten PET at mannen er varetektsfengslet i Danmark, siktet for å ha deltatt i attentatplaner i regi av iransk etterretning. Målet var en dansk-iraner i Ringsted som regnes som leder i ASMLA, en separatistbevegelse med en militant fløy som kjemper for selvstendighet for Khuzestan-provinsen i Iran.  (Den pågrepne nordmannen er fra samme provins).

«Det er en svært usedvanlig og svært alvorlig sak når Irans etterretningstjeneste planlegger et drap i Danmark. Det sier seg selv at dette ikke er noe vi kan eller vil akseptere», uttalte PET-sjefen, før Danmark blant kalte hjem sin ambassadør fra Iran og kalte inn den iranske ambassadøren på teppet.

Norsk-iraneren skal ha blitt overvåket da han rekognoserte ved boligen til ASMLA-lederen i Ringsted.

Spurte om UD-midler til norsk-iransk samarbeid

Den fengslede mannen har jobbet med IT i norske selskaper i en årrekke og har flere barn i Norge.

39-åringen har framstått offentlig i Norge som tilhenger av tettere bånd mellom Iran og Norge både kulturelt og økonomisk. Samtidig har han overfor bekjente også ytret kritikk om tilstandene i hjemlandet.

I 2013 ba han om hjelp fra Utenriksdepartementet i Norge til pengestøtte eller veiledning til en kommende stiftelse av en organisasjon, viser en e-post Filter Nyheter har fått innsyn i:

«Hva slags regler er det som må følges? Hvordan kan jeg starte og hva slags støtte kan jeg få fra myndigheten?», skrev norsk-iraneren.

Utenriksdepartementet opplyser til Filter Nyheter torsdag at det ikke er arkivert verken svar eller nye henvendelser fra mannen, noe som kan tyde på at forespørselen ikke ble sett på som seriøs eller konkret nok til å bli besvart.

Planene ble imidlertid bare lagt på is, og i fjor spurte mannen flere andre norsk-iranere her til lands om å bli med på en stiftelse av en organisasjon som skulle bedre forholdene mellom Iran og Norge.

– Det var han som hadde tenkt på det og som ville starte det. Meningen var å gi informasjon til selskaper, foreninger og vanlige mennesker som ville ha kontakt og reise mellom Norge og Iran. Han jobbet mest alene med det, men han forsøkte å ha kontakt med forskjellige folk for å se om de var mulig å få iranske fotballspillere til Norway Cup og norske idrettsfolk til Iran, sier en person som første gang ble spurt i 2017 om å bidra.

Det er uklart i hvilken grad 39-åringen har hatt kontakt med den iranske ambassaden i Oslo, men han skal ikke ha hatt et anstrengt forhold.

En bekjent Filter Nyheter har snakket med, oppfattet det som at 39-åringen i år hadde planer om å dra på den iranske ambassadens feiring av persisk nyttår (Nowruz) ved Røde kors’ konferansesenter i Oslo.

– Han spurte om jeg ville være med, sier vedkommende.

Vi har ikke fått bekreftet at han faktisk var tilstede.

Dette er det samme arrangementet som daværende fiskeriminister Per Sandberg deltok på 24. mars i år etter å ha blitt kjent med Bahareh Letnes. Filter Nyheter har forsøkt å kontakte Letnes i forbindelse med denne artikkelen, så langt uten å lykkes.

Gratulasjoner fra USA om norsk «attentatmann»

39-åringen ble ikke tatt med våpen, og danske myndigheter har så langt ikke sagt noe om hvem de tror skulle utføre selve drapshandlingen.

Den norske statsborgeren ble likevel utpekt som «attentatmann fra det iranske regimet» av USAs utenriksminister Mike Pompeo onsdag:

Ifølge The Jerusalem Post ble danskene tipset om attentatplanen av den israelske etterretningstjenesten Mossad.

Irans ambassadør i Norge, Mohammad Hassan Habibollah Zadeh, ble torsdag kalt inn på teppet til Utenriksdepartementet.

– Dette er en sak vi ser veldig alvorlig på og det er også den tydelige beskjeden vi har gitt til Irans ambassadør i dag. Vi ønsker å formidle hvor alvorlig vi ser på saken og det som har kommet frem i etterforskningen så langt, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide til NRK.