Ba om hjelp fra norsk UD i 2013 – nå knyttes han til drapsplaner som «hemmelig agent»

21. oktober ble en 39 år gammel norsk-iraner pågrepet i Sverige da han var på vei hjem til Oslo fra et opphold i Iran. Tirsdag offentliggjorde den danske sikkerhetstjenesten PET at mannen er varetektsfengslet i Danmark, siktet for å ha deltatt i attentatplaner i regi av iransk etterretning. Målet var en dansk-iraner i Ringsted som regnes som leder i ASMLA, en separatistbevegelse med en militant fløy som kjemper for selvstendighet for Khuzestan-provinsen i Iran.  (Den pågrepne nordmannen er fra samme provins). «Det er en svært usedvanlig og svært alvorlig sak når Irans etterretningstjeneste planlegger et drap i Danmark. Det sier seg selv at dette ikke er noe vi kan eller vil akseptere», uttalte PET-sjefen, før Danmark blant kalte hjem sin ambassadør fra Iran og kalte inn den iranske ambassadøren på teppet. Norsk-iraneren skal ha blitt overvåket da han rekognoserte ved boligen til ASMLA-lederen i Ringsted.

Spurte om UD-midler til norsk-iransk samarbeid

Den fengslede mannen har jobbet med IT i norske selskaper i en årrekke og har flere barn i Norge. 39-åringen har framstått offentlig i Norge som tilhenger av tettere bånd mellom Iran og Norge både kulturelt og økonomisk. Samtidig har han overfor bekjente også ytret kritikk om tilstandene i hjemlandet. I 2013 ba han om hjelp fra Utenriksdepartementet i Norge til pengestøtte eller veiledning til en kommende stiftelse av en organisasjon, viser en e-post Filter Nyheter har fått innsyn i: «Hva slags regler er det som må følges? Hvordan kan jeg starte og hva slags støtte kan jeg få fra myndigheten?», skrev norsk-iraneren. Utenriksdeparteme...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.