Arfan Bhatti etterlyst for medvirkning til Pride-terror

SISTE: Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) har innkalt partene i lærerstreiken til et møte. Det startet klokka 14. Over 8000 lærere er nå ute i streiken, som har vart siden sommerferien. 


ISLAMIST ETTERLYST: Arfan Bhatti (45) er nå etterlyst internasjonalt, siktet for medvirkning til terrorhandling, etter skytingen i Oslo sentrum 25. juni der to mennesker ble drept og 21 skadet. Straffedømte Bhatti er Norges mest kjente voldelige islamist og har kontinuerlig vært i søkelyset til Politiets sikkerhetstjeneste i over 15 år. Han har også gitt uttrykk for hat mot LHBT-personer og Pride, som antas å ha vært målet for angrepet. Oslopolitiet (som ikke offisielt bekrefter Bhattis identitet) ville i formiddag ikke utdype hvilken rolle de mener denne siktede hadde i angrepet. Bhatti reiste til Pakistan i starten av juni og oppholdt seg etter alt å dømme der da selve skytingen skjedde.

Gjerningsmannen som ble pågrepet ved åstedene i Oslo, Zaniar Matapour, er en bekjent av Bhatti gjennom flere år. Matapour har nektet å forklare seg for politiet og er for tiden tvangsinnlagt for at rettsoppnevnte psykiatere skal kunne vurdere tilregneligheten hans.

Etterretnings- og sikkerhetstjenester i en rekke land har lenge samarbeidet med norske myndigheter om å samle opplysninger om mulige koblinger mellom Matapour og andre ekstreme islamister, og politiet utelukker ikke flere siktelser.


  • Få med deg siste utgave av Filter Nyheters papirmagasin! Inneholder blant annet saker om Regjeringens Ukraina-støtte, Sverigedemokratenes brakvalg, Alliansens revisor-trøbbel, politiets pengebruk på NNPF-effekter og etterforskningene av Donald Trump. Klikk her for å bestille et abonnement!


PRØVER Å DEMPE GEMYTTENE: Dødsfallet til 22 år gamle Mahsa Amini i forrige uke vil bli grundig etterforsket, og Irans statsminister har vært i kontakt med hennes familie for å gjøre det klart at rettferdigheten vil skje fullest. Det hevdet Ebrahim Raisi selv på en pressekonferanse i går i New York, der FNs generalforsamling er i ferd med å avsluttes. 

Amini døde i det iranske moralpolitiets varetekt etter å ha blitt arrestert for å bære «upassende påkledning» – hendelsen har utløst mer omfattende gateprotester landet har sett siden bensinkrisen i 2019, og flere er drept idet regimets stormtropper har slått ned på uroen med hard hånd. Offisielt heter det fortsatt at 22-åringen døde av hjerteinfarkt, en forklaring familien har gjort det klart at de ikke fester noen lit til, all den tid hun ikke led av noen hjerteproblemer. 

Den iranske statsministeren (som også skaffet seg noen overskrifter i går da han forlot en intervjuavtale med CNN fordi journalist Christiane Adampour ikke aksepterte kravet om å iføre seg hijab), gjør det samtidig klart at «kaotisk oppførsel» i gatene ikke vil bli akseptert.


RØDT-BRÅKET: «Long story short; Jeg har nettopp trukket meg som gruppeleder for Rødt Oslo, med umiddelbar virkning» lød det fra Rødts store Oslo-profil Eivor Evenrud på Facebook forrige uke. Da var det gått et døgn siden konfliktkatta var ute av kommunistsekken på bystyrets venstrefløy: Tross tapre forsøk på å holde maska har det slett ikke hersket noen harmoni mellom pragmatikerne i partiet, som ønsker konkrete politiske resultater for lavtlønte og vanskeligstilte i hovedstaden, og ideologene som ser det som et svik mot klassekampen å samarbeide med Ap, SV og MDG. Tvert imot har det vært et anstrengt samarbeid, innrømmet Evenrud overfor Avisa Oslo etter at lokallagsleder Siavash Mobasheri noe overraskende ble innstilt som førstekandidat til neste års valg.

Nå er det Mobasheri som får lede bystyregruppa – en mann som oppfatter staten som en organisering for borgerskapets klasseherredømme og mener «det er få i Rødt som mener at sosialismen kan innføres gjennom kommune- eller stortingsvalg»

Politisk redaktør i AO, Eirik Mosveen, gjør Evenruds korte story litt lengre og grundigere i denne kommentaren, og minner om at det var Oslo-velgerne som løftet Rødt over sperregrensa på Stortinget i fjor. 


SKAL DE SOM PASSER PÅ PENGENE DINE TA KLIMAHENSYN? Denne uka la Norges Bank frem en ny klimaplan der de setter seg mål om netto nullutslipp innen 2050 til alle selskapene de er investert i. Planen kommer i en tid med voldsom debatt rundt ESG (environment, sustainability, governance), et sett med bærekraftkriterier som selskaper, fond og andre investeringsobjekter måles etter. Blant de profilerte kritikerne er investor Tor Olav Trøim. Og i Florida fikk nettopp Florida-guvernør Ron DeSantis godkjent et forslag om å forby vekting av «sosiale, politiske eller ideologiske interesser» i vurderinger på vegne av delstatens pensjonsfond. Les mer om debatten i vår klimaspalte Filter ELENDIG FREDAG, som du finner siste utgave av her.



GÅR AV FRA GJENOPPTAKELSESKOMMISJONEN: Siv Hallgren går av som leder av Gjenopptakelseskommisjonen, til tross for at hun har to år igjen av åremålet. Hun var en av de to stemte mot at Baneheia-saken fra år 2000 skulle gjenopptas. «Til de som eventuelt spekulerer i at det henger sammen, så kan jeg si at det gjør det ikke. Det er ett og et halvt år siden vi var ferdige med vår jobb der», sier Hallgren til Dagbladet

Det var i februar i fjor at kommisjonen, mot lederens ønske, avgjorde at saken mot drapsdømte Viggo Kristiansen skulle gjenåpnes fordi det hersker usikkerhet om DNA-beviset mot ham holder. Sporene etter arvemateriale ble i sin tid brukt i påtalemyndighetens argumentasjon for at det var flere gjerningsmenn. 

Hallgren er utnevnt som ny direktør i Statens sivilrettsforvaltning. Det er ikke klart når hun starter, ei heller hvem som etterfølger henne i Gjenopptaleseskommisjonen.

Ha en strålende helg, med masse magasinfyllende regn!

Hilsen Filter-redaksjonen


Prøve vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.