Ap-bråket: «Grunnlaget for et tillitsfullt og godt samarbeid var ikke til stede»

Helga Pedersen og en telefonerende Jonas Gahr Støre sørget for at langhelga før Aps landsmøte ikke ble kjedelig. Omtrent dette har skjedd: Ifølge TV 2 skal Pedersen lørdag ettermiddag ha bestemt seg endelig for å stille til kampvotering om partisekretær-vervet mot Kjersti Stenseng og for å lansere sitt kandidatur i et intervju søndag. Bare timer etter at hun hadde diskutert beslutningen med støttespillere, ringte imidlertid partilederen med synspunkter om temaet, en samtale som i sin tur ble lekket til mediene like etter nyheten om at Pedersen hadde trukket seg. I går, etter å ha erklært i sin 1. mai-tale at «vi er et parti i krise», fortalte hun at telefonen fra Støre «bidro til at jeg trakk meg» samtidig som Støre uttalte at han «overhodet ikke» presset henne. I dag startet ballet med at Helga Pedersen stilte i Politisk kvarter og snakket om at «grunnlaget for et tillitsfullt og godt samarbeid med de sentrale miljøene i partiet ikke var til stede», samtidig som hun ikke ville svare på om Støre bør lede partiet. Selv etter Støres pressekonferanse om landsmøtet i formiddag, fortsatte konflikten offentlig. «Jeg er overrasket over at partilederen refererer fra vår samtale på en så konkret måte. Det er riktig at han ikke eksplisitt ba meg trekke meg, men signalet var veldig klart og jeg skjønner hvordan en slik samtale må tolkes», skrev Pedersen på Facebook.


FASTLÅST: FN forbereder seg på en flyktningkrise der opptil 800 000 mennesker kan komme fra Sudan til naboland som følge av kampene i landet, der ingen fredsforhandling mellom krigsherrene er i sikte. «Vi håper det ikke kommer til det, men hvis volden ikke tar slutt så kommer vi til å se flere flykte Sudan for å komme seg i sikkerhet», uttalte FNs høykommisær for flyktninger Filippo Grandi i går.



PREEMPTIVE STRIKE: Dagen før Forsvarskommisjonen er ventet å komme med en mye mer offensiv anbefaling –  om å nesten doble det norske forsvarsbudsjettet – kom regjeringen i dag med et løfte om å oppfylle NATOs toprosentmål innen 2026«Arbeiderpartiet og Senterpartiet kupper Knut Storberget og Forsvarskommisjonen som legger frem i morgen. Legger grunnlaget for å bortforklare kritikk», tvitret tidligere generalløytnant Robert Mood i morges.

Da regjeringen la fram 2023-budsjettet i fjor høst utgjorde forsvarsbudsjettet bare 1,5 prosent av BNP – altså langt unna NATO-målet man ble enige om i 2014. – Når vi har så høye inntekter er det uheldig at vi ikke kan ta en større del av ansvaret for vår sikkerhet selv. Det tar seg rett og slett ikke så godt ut, særlig ikke i en tid der våre sikkerhetsallianser er mer usikre enn før, uttalte forsker Magnus Håkenstad ved Institutt for forsvarsstudier (IFS) til Filter Nyheter den gang.


«LAG PÅ LAG MED PROPAGANDA»: Det siste halve året har det dukket opp en rekke videoer fra Iran av jenter som gisper etter luft i respirator, eller skoleelever som venter på ambulanse med akutt behov for medisinsk hjelp. Ifølge menneskerettsorganisasjonen Hrana er hele 7000 iranere rammet av antatte giftangrep på skolene. Hendelsene er ennå ikke oppklart, og derfor krever FN og land som USA og Tyskland at det iranske regimet må tillate en uavhengig granskningskommisjon å komme til. Men uavhengig av hva som ligger bak, ser den britisk-iranske antropologen Pardis Shafafi ved den franske forskningsinstitusjonen CNRS et mønster i hvordan det iranske regimet reagerer på ulike katastrofer innenriks: Først viser de manglende vilje til å starte etterforskning. Deretter sprer landets ledere en serie misvisende og motstridende forklaringer: – For myndighetene spiller det ingen rolle hva folk tror skjedde, for de vil aldri få vite sannheten med hundre prosent sikkerhet. Det er her makta ligger, sier Shafafi. Ulike representanter fra det iranske regimet skylder nå på alt fra stress til «tenåringsugagn» og utenlandske fiender. Les vår ferske dybde-artikkel her! 


– ENORME TAP: Det hvite hus har gått ut med et nytt anslag på russiske tap i Ukraina: Skal man tro amerikanerne har minst 100 000 av Russlands soldater blitt skadd i krigen siden desember, hvorav minst 20 000 antas å være drept.


Bli abonnent – få Josimar og Natt&Dag uten kostnad i ett år

Tegn et årsabonnement på Filter nå og vi gir deg kultur- og utelivsavisa NATT&DAG og fotballtidsskriftet JOSIMAR uten kostnad i ett år. Les mer her eller klikk her for å bli årsabonnent!

Allerede abonnent hos Filter? Da skal du ha fått en epost om Natt&Dag og Josimar. Send mail til [email protected] hvis du ikke har mottatt denne!