Antatte attentatplaner mot Zelenskyj

Ukrainas presidentembete (CC 4.0)

Ukrainsk etterretning (SBU) varslet i går at de har arrestert en kvinnelig spion som skal ha planlagt et attentat mot Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Kvinnen skal ifølge ukrainske myndigheter ha forsøkt å samle inn detaljert informasjon om Zelenskyjs reiseplaner for å bistå russiske myndigheter. Blir kvinnen funnet skyldig kan hun straffes med opptil 12 års fengsel. I en annen sak forklarte ukrainsk etterretning samtidig at de har arrestert tre av fire kvinnelige russiske spioner som samarbeidet. De fire kvinnene skal ha reist rundt i Donetsk der de fotograferte ukrainske militærbaser og annet militært utstyr. De skal ha sendt fotomaterialet videre til FSB og en person i den paramilitære Wagner-gruppa, skriver Financial Times.

 

DET EKSTREME BLIR MER EKSTREMT: Selvforsterkende hetebølger, sviktende jetstrømmer og ekstremregn som sprenger vanlige atmosfæriske forhold. Det er blant fenomenene som forsterker effektene av global oppvarming og gjør ekstremværet enda kraftigere, ifølge klimaforskere Filter Nyheter har snakket med. Samtidig oppdager forskerne stadig nye fenomen som gjør konsekvensene av den kokende kloden vår litt verre. – Det blir villere og varmere enn dette, advarer klimaforsker Bjørn Samset ved Cicero. 

De fleste har fått med seg at ekstremvær henger sammen med klimaendringene. Men nøyaktig hvilke mekanismer som driver ekstreme værforhold, og nøyaktig hvordan det har seg at høyere temperaturer gir ekstremvær, er kanskje mindre åpenbart. Forstå mer om hva som driver ekstremvær som «Hans» i artikkelen her.
 


  • Filter Nyheter prioriterer nyheter om klimaendringene, og sender hver uke ut et egen nyhetsbrev som oppsummerer de viktigste hendelsene og byr på en tematisk dybdeartikkel. For å motta det – og våre andre nyhetsbrev du eventuelt måtte interessere deg for – kan du tegne et digitalabonnement til 70 kroner i måneden eller et ordinært abonnement med papirmagasin til 100 kroner i måneden. Klikk her for å tegne deg!


SPRENGER NY VANNVEI: En av dagens store ekstremværdrama utspiller seg i Glomma-bygda Våler sør for Elverum, der vannkraftverket Braskereidfoss er oversvømt som følge av at luker ikke åpnet seg som de skulle for å slippe de store vannmassene gjennom demningen. Politiet bekrefter overfor VG klokka 13 at det vil bli foretatt en sprengning for å få en kontrollert styring av vannet på baksiden av dammen. 10 til 15 hus er evakuert i området, og publikum bes om å holde seg på god avstand fra elva. 

I Hønefoss er hele 800 personer evakuert i dag, på grunn av flomfare i Storelva. Den og andre elver gjennom ringeriksbyen har steget langt mer enn prognostert, og er nå på 50-års-flomnivå, ifølge NVE. Bildene som kommer fra Nesbyen i Hallingdal er uvirkelige. Bygda er oversvømt av den verste flommen på 100 år.

Etter at E6 ble stengt flere steder i Gudbrandsdalen i går og i dag, og riksvei 3 i Østerdalen ble stengt i dag, er nå alle hovedveier mellom Oslo og Trondheim ufremkommelige. 

En kvinne i 70-åra er omkommet etter å ha falt i elva langs den populære turstien Aurlandsdalen, men det er uklart om hun har falt eller blitt tatt av vannet.

KRISE I NORDIRSK POLITI: En selvpåført lekkasje av samtlige ansattes etternavn, initialer, arbeidssted og organisasjonsmessige tilknytning i den nordirske politistyrken har satt mange av dem i en uhyre utsatt posisjon. Det melder Sky News. I Nord-Irland holder flere politifolk med bakgrunn i lokalsamfunn der den irske nasjonalistiske bevegelsen står sterkt, jobben sin så hemmelig som mulig – til og med for venner og familie – i frykt for represalier. I de siste årene har republikanske paramilitære i stadig større grad gått etter politistyrken, og i mars i år ble terrortrusselnivået i den selvstyrte, men britisk-underlagte regionen hevet til «alvorlig». En måned tidligere tok New IRA ansvar for å ha skutt en sjefsetterforsker i Omagh. 

Også politifolk knyttet til etterretningstjenesten MI5 er rammet av lekkasjen, som skal ha vært forårsaket av at en ansatt begikk en hendelig feil.


Prøv vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.