Derfor blir ekstremregnet mye kraftigere for hver lille temperaturøkning globalt

Ekstremværet «Hans» rammet Oslo 7. august. Foto: Marie Lytomt Norum.

Mandag 7. august rammet ekstremværet «Hans» store deler av Sør-Norge.

Uværet har ført til oversvømmelser, stengte veier og strømbrudd, og flere steder har folk måttet evakuere. Forsikringsselskapene har mottatt hundrevis av skademeldinger.

Samtidig melder klimaforskere at juli var den varmeste juli måned registrert noen sinne.

Klimaforsker Bjørn H. Samset ved Cicero er ikke i tvil om at det er en sammenheng mellom den globale temperaturøkningen og styrtbygene i Norge de siste dagene:

– Kraftigere ekstremregn er blant de best etablerte følgene av global oppvarming.

Også hetebølgene i Sør-Europa i sommer, skogbrannene i Hellas, og tyfonen Khanun som tirsdag er på vei inn mot Sør-Korea, er alle eksempler på ekstremvær som vi må belage oss på å se mye mer til etterhvert som gjennomsnittstemperaturen på kloden øker.

De fleste har fått med seg at ekstremvær henger sammen med klimaendringene.

Men nøyaktig hvilke mekanismer som driver ekstreme værforhold, og nøyaktig hvordan det har seg at høyere temperatur...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.