Amerikansk basketstjerne til russisk straffekoloni

FLYTTES TIL STRAFFEKOLONI: Den amerikanske basketstjerna Brittney Griner (32), som har sittet fengslet i Russland i mer enn åtte måneder, skal flyttes til en såkalt straffekoloni, opplyser advokatene hennes. Verken advokatene eller familien får vite hvilken straffekoloni Griner vil bli flyttet til, men forventer å få en beskjed når hun er fremme på det nye stedet. Flytteprosessen kan ta omtrent to uker. 

Straffekoloniene i Russland er beryktede for tøffe forhold og å være brutale mot de innsatte. Blant annet har opposisjonspolitiker Aleksej Navalnyj og medlemmene i Pussy Riot måttet sone dommene sine i slike kolonier. 

Griner ble satt i arrest dager før invasjonen av Ukraina 24. februar, og amerikanske myndigheter har siden dette jobbet hardt for å løslate henne. Saken har blitt en geopolitisk knute i en tid med iskalde diplomatiske bånd mellom USA og Russland. Blant annet har USA foreslått å sende tilbake russiske fanger for å få Griner tilbake. 

32-åringen ble dømt for å ha reist med en minimal mengde cannabisolje da hun var i Russland for å spille basket i vintersesongen. Stoffet hun ble tatt med var lovlig i Arizona, der Griner fikk den på legeresept, og hun har hele tiden nektet for at hun forsøkte å gjøre noe straffbart. 


QATAR-SJEFER PLANLA PR-TILTAK MOT NORSKE KRITIKERE: I en intern krise-chat lekket fra VM-komiteen kommer det fram hvordan VM-sjefer og kommunikasjonsrådgivere diskuterer hvordan de skal håndtere all den negative omtalen fra nordiske kritikere. I oktober 2019 diskuterte krisekommunikasjon-staben et intervju med den daværende norske fotballpresidenten Terje Svendsen publisert på Idrettspolitikk.no, der fotballpresidenten uttrykte bekyrming for migrantarbeiderne. Blant annet skrev rådgiver David Barrett at: «Vi må få forbundet over umiddelbart […] Flaut». Deretter påpekte Nasser Al-Khater, administrerende direktør for VM 2022 at kritikken kom «til tross for at han har vært her flere ganger». 

VM-sjef Hassan Al Thawadi foreslo videre at de skulle kontakte fagforeningen BWI: «Paul…kontakt bwi…la oss få noen av dem til å svare på dette». Andreas Selliaas fra Idrettspolitikk.no og Håvard Melnæs fra Josimar påpeker hvordan VM-komiteen ikke trenger å forsvare seg selv: «I stedet får de såkalte uavhengige organisasjoner – som BWI, ITUC og ILO – til å forsvare dem», sier Melnæs. Les hele artikkelen her.


  • Det er bare halvannen uke igjen til VM-avspark på Al Bayt stadium i Qatar. Og joda: Det er MYE forlangt av fotballinteresserte å ikke følge mesterskapet, selv om det arrangeres av en autoritær petrostat i Midtøsten. Men skal du låne dem din oppmerksomhet får du jaggu også lese deg opp på de problematiske sidene ved såkalt sportsvasking – bruken av storslåtte idrettsarrangementer for å dekke over menneskerettighetsbrudd. Det kan du for eksempel gjøre i vårt spesialmagasin om saken, som du nå får GRATIS i posten ved å bestille et årsabonnement på Filter Nyheter. Klikk her for å bestille!

TOO CLOSE TO CALL: Etter gårsdagens USA-valg er det for mange jevne løp til at vi kan slå fast hvilket parti som vil sitte med flertallet i de to kamrene i Kongressen de kommende åra. Det ble tidlig i natt klart at Det demokratiske partiet gjør et sterkere valg enn mange hadde trodd, og med John Fettermans seier over Mehmet Oz i Pennsylvania har partiet tatt hvertfall én av Republikanernes nåværende mandater i Senatet (som de i inneværende periode kontrollerer takket være regelen om at visepresidenten avgjør avstemninger med et 50-50-resultat). 

Det er likevel mest sannsynlig at partiet mister flertallet i Representantenes hus og med det lammer president Joe Bidens agenda den siste halvdelen av presidentperioden. Republikanerne har i skrivende stund tatt seks mandater fler fra Demokratene enn motsatt, med 71 av de 435 fortsatt uavgjort.

Demokratene har på sin side sikret guvernør-posisjoner i flere stater der de kan stikke kjepper i hjula for republikansk-dominerte delstatsparlamenter og deres forsøk på å stramme inn abortlover og endre valgregler.

Trump og hans tilhengere har allerede vært ute og hevdet at problemer med stemmeautomater i Arizona tyder på at Demokratene prøver å jukse. Det er ingen holdepunkter for dette.

For trumpistene – de ofte ytterliggående kandidatene som har sikret seg støtten til ekspresidenten i Florida – har det da også vært et valg med høyst blanda resultater. Q Anon-lefleren Lauren Boebert kan for eksempel få en real nesestyver i Colorado og miste sin kongressplass, og i Georgia må det trolig omkamp til for den høyst omstridte senatorkandidaten og politiske debutanten Herschel Walker. Vi har skrevet opp ståa for en knippe av de mest kjente Trump-kandidatene – klikk her for å lese.


NORSKE SOLDATER KJØPTE SEX OG UTNYTTET KVINNER – SENDT UT PÅ NYE UTENLANDSOPPDRAG: Flere norske soldater på oppdrag for FNs fredsbevarende styrker i Sør-Sudan har fått «refs» for å kjøpe sex og for kontakten deres med afrikanske jenter og kvinner. NRK skriver at åtte offiserer har blir etterforsket for seksuelle og andre tilnærmelser mot lokalt ansatte for hendelser som startet i 2013. Tre av dem fikk refs av krigsadvokaten, aktoratet i militære straffesaker. To av disse soldatene har igjen blitt sendt videre ut på nye internasjonale oppdrag – i strid med Forsvarets egne regler. 


GIR SEG SOM PARTILEDER – «DET KOSTER»: Audun Lysbakken stiller ikke som gjenvalg som SV-leder og begrunner dette med hensyn til familien. Det kommer fram i et brev Lysbakken har sendt ut til SVs medlemmer, pressen og i et innlegg på egen Facebook-konto. I fjor høst fikk partilederen sitt tredje barn, og han skriver i brevet at han ønsker seg en roligere hverdag for familien mens de eldste fortsatt er barn. Han påpeker at familien hans i mange år har stilt opp for at han kunne gjøre jobben som SV-leder, men at det «det koster». 

Oslo SV foreslår at Kari Elisabeth Kaski skal ta over lederrollen.