Alt-right inn i vestvingen og bortprioritering av grov narkokrim i Bergen

Tett skydekke over hele landet ser ut til å frarøve oss synet av den største fulle «supermånen» siden 1948. Jaja.

Ellers:


Donald J. Trump ga søndag sitt første skikkelige intervju som president-elect, og modererer standpunkter både på Obamas helsereform (visse deler av den kan bli bevart), Mexico-muren (vil bare være et gjerde enkelte steder) og deportering av 11 millioner udokumenterte innvandrere (fokus vil bli på å deportere de to-tre millionene med kriminelle rulleblad – hvilket ifølge New York Times er på nivå med antall deportasjoner i Obamas regjeringstid). Trump stadfestet også at han ikke vil ta noen omkamp om likekjønnede ekteskap – men er bestemt på at den ledige plassen i Supreme Court vil gå til en abortmotstander, og setter dermed den 43 år gamle Roe v Wade-avgjørelsen, som legaliserte abort i USA, i spill.

Den som tror 70-åringen vil anta form av en «normal» president behøver ikke se lenger enn til mannens Twitter-konto for en realitetsorientering. Der har det blant annet kommet utfall mot New York Times (inkludert tilbakeviste påstander om storavisas abonnenttall) og de voldsomme protestaksjonene som har funnet sted i amerikanske byer etter valget i forrige uke. Og så er altså Steve Bannon utnevnt til sjefsstrateg og politisk rådgiver – tidligere arbeidende styreleder og de facto sjefredaktør for alt-right-nettavisa Breitbart, en publikasjon kjent for sine misogynistiske, fremmedfiendtlige og tidvis regelrett rasistiske oppslag.

 

Moskva-venner vinner fram i øst

I Bulgaria går statsminister Boyko Borisov av etter at hans kandidat led nederlag i søndagens presidentvalg. Borisov ledet en sentrum-høyre-regjering med støtte fra nasjonalistpartiet, og hans avgang fører trolig til et nytt parlamentsvalg til våren. En tidligere luftforsvarssjef uten politisk erfaring, Rumen Radev, som ble støttet av sosialistpartiet og anses for å væro pro-russisk, fikk 58 prosent av stemmene og blir ny president. Ifølge BBC News har han tidligere uttalt at han ikke vil søke utmelding fra Nato, men at «det å være pro-Europa ikke er det samme som å være anti-Russland». Ifølge Reuters ønsker mange i Bulgaria, EUs fattigste land, tettere bånd østover av økonomiske årsaker – russere har tradisjonelt vært både viktige handelspartnere og glade i å feriere ved landets svartehavskyst. Også Moldova får en prorussisk leder etter presidentvalg i helga – han har lovet å tråkke på bremsen i landets pågående integrasjonsprosess med EU.

Assange-avhør i London

Etter en lang og snirklete juridisk og diplomatisk prosess er det bevegelse i saken som har gjort Julian Assange beleiret i den equadorianske ambassaden i London i over fire år. Etter avtale med Equador avhører svensk politi i dag Wikileaks-grunnleggeren inne i ambassadelokalene, med håp om enten å komme til en formell siktelse mot ham eller droppe de seks år gamle voldtektsanklagene mot ham. Assange har nektet å komme til Sverige for å bidra til etterforskningen i frykt for å bli utlevert til USA. Det er uklart om Trump er villig til å droppe etterforskningen av Assange, som har pågått siden Chelsea Manning-lekkasjene i 2010. Trump har vært en erklært fan av Wikileaks etter at varslersiden lekket Hillary Clintons valgkampsjefs e-poster i valgkampen, men har på den annen side omtalt varsler Edward Snowden som en forræder.

Ny politisak i Bergen

Helgas store nyhetssak i Norge var VGs avsløring (via et omstendelig varsel fra en en ikke identifisert, erfaren polititjenestemann) av at politiet i Bergen i flere år har hatt stående ordre om ikke å aksjonere mot grov narkotikakriminalitet fordi slike saker er ressurskrevende å etterforske. Store heroin- og amfetaminlagere politiet har kjent til skal ha fått ligge i fred, mens slitne brukere har blitt ilagt store bøter for besittelse av små mengder hasj. Allerede for et halvt år siden forsøkte varsleren å ta opp saken med ledelsen Kaare Sognstad i Vest politidistrikt, og da tilbakemeldingen var at de ikke så på pririteringene som noe problem, forsøkte han justissektorens varslingskanal, uten at varselet endte noe annet sted en tilbake på Sognstads bord. Heller ikke flere henvendelser til justisdepartementet førte til annet enn trenering, skriver VG.

 

God ettermiddag!
Med vennlig hilsen,
Pål Nordseth
Redaktør i Filter Media

 

  • Få dette nyhetsbrevet rett i innboksen din hver dag!