Al Qaida-leder drept – etterfølgeren mangler samlende kraft

MANGLER SAMLENDE LEDERE: Terroristgruppa Al-Qaida står overfor en akutt lederskapskrise og et mulig dødsstøt som globalt nettverk, mener analytikere etter det amerikanske angrepet som tok livet av Ayman al-Zawahiri i Kabul i natt. al-Zawahiris naturlige etterfølger, Saif al-Adel, sliter med troverdigheten i deler av nettverket på grunn av sin tilknytning til Iran, og flere grener av organisasjonen vil trolig ønske å operere mer uavhengig når topplederen – kjent som hjernen bak 11. september-angrepene – er borte, skriver Washington Post.

71 år gamle al-Zawahiri ble drept med en rakett avfyrt fra en drone mens han befant seg på balkongen til bygningen han skal ha flyttet inn i sammen med kone, barn og barnebarn etter Talibans overtakelse i sentrum av Kabul i fjor. Ingen andre skal ha blitt skadet i angrepet, som er en sikkerhetspolitisk triumf for Joe Biden. På den annen side avslører Al Qaida-lederens tilholdssted midt i den afghanske hovedstaden hvor upålitelig lederskap USA overlot Afghanistan til. 

Det er for øvrig gått 17 år siden sist gang Al Qaida lyktes med et større terrorangrep i Vesten (bombingen i London i 2005), selv om knivangrepet i Miami i 2019 og i London i fjor ble utført av terrorister med tilknytning til organisasjoner som var inspirert av organisasjonen Osama bin Laden og Ayman al-Zawahiri bygde opp. 


  • Støtt Filter Nyheter! Vår redaksjon er avhengig av abonnenter og støttespillere. Vi tilbyr daglige, eksklusive nyhetsbrev og et månedlig nyhetsmagasin i postkassa til de som tegner seg for 100 kroner i mån...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.