Store økonomiske og politiske problemer, prekær mat- og medisinmangel, stadige sammenstøt i gatene og en skyhøy drapsrate – dette har allerede vært overskriftene fra Venezuela i en årrekke.

Og utviklingen fortsetter i feil retning. Her er ni sentrale ting du må vite om krisen i Venezuela akkurat nå:

1. Fremskyndet valget – kritikere bekymret

President Nicolas Maduro varslet på tirsdag at han stiller til nyvalg allerede i april, måneder før presidentvalg tradisjonelt avholdes i desember. Regimekritikere ser på nyvalget som et forsøk på å sementere presidentens makt på bekostning av nasjonalforsamlinga, som kontrolleres av opposisjonen.

Det er Maduros egen «folkekongress», som ikke anerkjennes av politiske motstandere, som formelt sett har godkjent nyvalget. Torsdag satte landets høyesterett ned foten for en plan i opposisjonen om å stille med en felles presidentkandidat, noe som vil tvinge dem til å konkurrere mot hverandre.

Nicolas Maduro er Hugo Chavez’ etterfølger og har vært president siden 2013. Global Panorama/Flickr.com

2. Mer hard kritikk fra USA

Det amerikanske utenriksdepartementet mener det kommende valget, som antakelig skal avholdes 30. april, «verken vil være fritt eller rettferdig. Heller enn å løse de nasjonale spenningene, vil det forsterke dem», sa talsperson Heather Nauert onsdag denne uka. Samtidig vurderer USA nye sanksjoner.

3. Helikopterpiloten er død – og begravet

Oscar Perez, den opposisjonelle politiflyveren som i fjor sommer kapret et helikopter og kastet granater mot flere regjeringsbygninger i Caracas, ble i forrige uke drept av myndighetene. Det hele blir omtalt som en aksjon mot en «terrorcelle». Mens Perez var under angrep postet han videoer i sosiale medier, der han hevdet at han ikke fikk lov til å overgi seg. På søndag ble han gravlagt.

Se Al Jazeeras reportasje om Perez her:

5. Hyperinflasjon til nye høyder

Det internasjonale pengefondet (IMF) forventer at inflasjonen i Venezuela vil nå 13 000 prosent i løpet av året, heter det i en ny rapport som ble publisert torsdag. Per i dag, fredag, er inflasjonsraten oppe i 7276 prosent, ifølge økonomiprofessor Steve Hanke ved Johns Hopkins-universitetet i USA:

Den norske inflasjonen ligger til sammenligning på cirka 1,6 prosent. Noe av årsaken til inflasjonen i Venezuela er at myndighetene trykker mer penger for å bøte på et stort offentlig underskudd, samtidig som troen på den venezuelanske bolívaren er synkende i internasjonale valutamarkeder.

Den venezuelanske valutaen bolivar er stadig mindre verd. Kath Halkett/Flickr.com

6. Økonomien fortsetter å krympe

Det internasjonale pengefondet tror også at den venezuelanske økonomien vil krympe med 15 prosent det kommende året. Store deler av industri- og næringslivet ligger allerede brakk – enkelte fabrikker som stengte for juleferie så tidlig som i oktober i fjor, har ennå ikke gjenopptatt virksomheten. Landet klarer heller ikke å utnytte de gigantiske oljereservene: I fjor falt oljeproduksjonen med 29 prosent. Dette skjer samtidig som andre søramerikanske land opplever vekst: Økonomiene i Argentina, Chile, Columbia, Peru og Ecuador er forventet å vokse med 2,2 til 4 prosent i 2018, ifølge IMF.

Se Vox’ forklaring på Venezuelas kollaps i videoen nedenfor:

7. Advarer mot Maduros krypto-valuta

I et forsøk på å skaffe sårt tiltrengt kapital, varslet president Maduro før jul at han snart vil lansere en egen, venezuelansk krypto-valuta med navnet «Petro» som han håper internasjonale investorer fatter interesse for. I forrige uke advarte imidlertid amerikanske myndigheter sine egne statsborgere mot å plassere penger i den nye valutaen fordi det i praksis betyr å yte lån til Venezuela (noe som undergraver amerikanske sanksjoner mot landet): «Det er enda et forsøk på å bygge opp Maduro-regimet, samtidig som man plyndrer det venezuelanske folkets ressurser», sa en talsperson for det amerikanske finansdepartementet til Reuters.

Amerikanske myndigheter advarer mot å investere i Maduros varslede «Petro»-valuta. Open Democracy/Flickr.com

8. Arrestordre mot tidligere oljesjef

Tidligere oljeminister og toppsjef for det statlige oljeselskapet i Venezuela, Rafael Ramirez, ble torsdag denne uka begjært pågrepet av den venezuelanske statsadvokaten. Ramirez er anklaget for hvitvasking og underslag, men får også skylda for å ha kjørt hele den nasjonale oljeøkonomien i grøfta (noe av grunnen kan imidlertid være at Ramirez, som inntil nylig var Venezuelas ambassadør til FN, har røket uklar med president Maduro).

9. Sterke sanksjoner fra EU

Mandag denne uken innførte EU økonomiske sanksjoner mot sju venezuelanske myndighetspersoner (blant annet innenriksminister Nestor Reverol), som også fikk reiseforbud (les pressemeldingen fra EU her). Venezuela svarte med å utvise den spanske ambassadøren til Caracas (dette kommer på toppen av at ambassadørene fra Brasil og Canada ble utvist i desember).

EU-sanksjoner mot Venezuela. Det europeiske råd

Les også våre tidligere saker om Venezuela: