Advokater reagerer på Mehls politi-forsvar i NNPF-saken

TVIL OM HUN KAN VÆRE ANSVARLIG: Lederne i Advokatforeningen og Juristforbundet reagerer kraftig på uttalelser fra justisminister Emilie Enger Mehl i helga, da hun gikk langt i å ta politiet i forsvar etter de alvorlige konklusjonene om samrøre i rapporten fra det regjeringsoppnevnte Rolleforståelsesutvalget. I et intervju med Nettavisen framsto statsråden mer bekymret for kritikken av politiet i offentligheten enn av politiets mangeårige rolleblanding i NNPF-saken og de ulovlige rusransakingene. Jon Wessel-Aas i Advokatforeningen mener Mehls opptreden i saken «skaper tvil om hvorvidt hun er kompetent til å være politisk ansvarlig for en så sentral del av rettsstaten som justissektoren». – Hun uttaler seg på en måte som snur opp ned på hvordan forholdet mellom statsmakten og borgerne skal være i et demokrati, og velger å angripe dem som kritiserer ukulturen i politietaten, utdyper han overfor Rett24.

Juristforbundets leder Sverre Bromander ga på Facebook uttrykk for at Mehl velger side med politiets interesser foran «borgernes interesser og rettigheter».

OVERLEVDE MED NØDSKRIK: Med bare 287 mot 278 stemmer ble mistillitsforslag mot Frankrikes statsminister Elisabeth Borne og hennes regjering nedstemt i parlamentet i Frankrike i går. Det var motstandernes siste mulighet til å blokkere president Emmanuel Macrons forhatte pensjonsreform, som hever alderen for når franskmenn flest kan gå av. De to mistillitsforslagene som var fremmet fikk stemmer fra hele det politiske spekteret – også et overraskende stort antall konservative republikanere stemte for. – Ni stemmer! Regjeringen er ferdig, etter det franske folkets syn. Statsministeren har ingen legitimitet eller makt og må gå av, raste partileder Mathilde Panot fra venstrepopulistpartiet Frankrike Ubøyd, ifølge AFP. – Matematisk gikk forslaget kanskje ikke gjennom, men politisk resultatet megetsigende, sier ytre høyre-leder Marine Le Pen

Bare timer senere var franske byer, fra Paris og Strasbourg til Lille og Bordeaux, preget av kraftige demonstrasjoner, og innen en ny dag gryet var dusinvis arrestert for å havnet i bråk med politiet. I hovedstaden satte mange fyr på søppelhaugene som ligger gatelangs på grunn av renholdernes streik. Flere demonstranter forteller tv-reportere at engasjementet handler like mye om levekår og mørke framtidsutsikter som muligheten til å nyte sitt otium fra fylte 62 år. Macron er ventet å gi en tv-tale i løpet av dagen, skriver Le Monde

DETTE TILBUDET KOMMER IKKE TILBAKE MED DET FØRSTE. Kjøper du et årsabonnement på Filter Nyheter nå, får du med et helt årsabonnement på fotballtidsskriftet Josimar (digitalt OG papir). Josimar ble i fjor kåret til årets tidsskrift og er kjent for å grave i sportens mørke sider – obligatorisk for alle med en viss interesse for ball. Klikk her for å tegne abonnement!

TAR DE HAM PÅ REGNSKAPSJUKS? Det meste tyder på at Donald Trump er i ferd med å bli den første eks-presidenten i USAs historie som får en strafferettslig tiltale mot seg og at det kan skje denne uka. Dette er saken der Trump refunderte sin advokat Michael Cohen pengene han betalte pornoskuespilleren «Stormy Daniels» for å unngå at hun ødela innspurten av 2016-valgkampen med sin Trump-sexhistorie. Cohen er tidligere dømt for det som ble regnet som skjulte, ulovlige valgkampbidrag på oppdrag fra Trump, men for Trumps del er det strafferettslige langt fra rett-fram i 2023. Vi har skrevet en hendig guide du kan lese før alle verdens medier går bonkers med nyheten om tiltalen.

Trump vet ikke noe mer enn oss andre om når en tiltale kan være klar, og påstanden hans i helga om at han blir arrestert tirsdag – altså i dag – var uten dekning. Men hvis vanlig prosedyre blir fulgt så blir han faktisk pågrepet – riktignok etter forhåndsavtale – hvis det kommer en tiltale og han reiser til New York for å få den forkynt. Les mer om fingeravtrykk, «mugshot» og jussen i artikkelen

VENN PÅ BESØK: I Kreml sitter Vladimir Putin og Xi Jinping i nye og mer formelle samtaler, på dag to av at den kinesiske presidentens statsbesøk. Ukraina er det dominerende temaet, ifølge nyhetsbyrået AFP. USA har oppfordret den kinesiske presidenten til å bruke sin innflytelse til å få en stans på russiske krigsforbrytelser, men utenriksminister Anthony Blinken har gjort det klart at han ikke kan se at kineserne bidrar med noe konstruktivt i sin omfavnelse av det ellers så isolerte russiske regimet. Xi har møtt Putin mange ganger det siste tiåret, og det er megetsigende når han gjengjelder sin russiske motparts hyllest av ham som en nær venn, skriver The GuardianFrykten i Ukraina og Vesten er at kineserne skal begynne å mate den russiske krigsmaskinen med våpen. The New York Times skriver i dag at Kina har solgt droner til Russland for over 12 millioner dollar det siste året.

Samtidig med toppmøtet i Moskva er Japans statsminister Fumio Kishida på vei til Kyiv for å møte og vise støtte til Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Det skal være første gang siden Den andre verdenskrig at landets statsleder deltar på et slikt møte i en krigssone, skriver CNN.