Advarer mot russisk oljeboikott – vil stenge gassrørledning og skape «katastrofe»

KREML ADVARER MOT en vestlig boikott av russisk olje og sier Russland vil svare på det med å stenge rørledningen Nord Stream 1, som leverer store mengder av gassen EU og særlig Tyskland bruker til strøm, varme, transport og industriproduksjon. Den russiske visestatsministeren Alexander Novak sier en slik politikk vil doble oljeprisen fra de allerede svært høye nivåene og bli katastrofal for den globale økonomien. Det var USAs utenriksminister Anthony Blinken som søndag avslørte at det føres konkrete diskusjoner om en boikott av olje fra Russland, verdens nest største eksportør. Europeiske ledere møtes i dag i Frankrike for å diskutere strategier for å gradvis kutte ut russisk fossilt brennstoff.

Samtidig blir den humanitære krisa i Ukraina stadig verre, i takt med russiske angrep som ikke synes å skille mellom militære mål, sivilister og infrastruktur. Tusenvis av liv er nå avhengige av en snarlig våpenhvile for evakuasjon og tilførsel av mat, vann og medisiner. I går avviste ukrainerne en avtale om våpenhvilke fordi de humanitære korridorene utelukkende førte folk inn i Russland. En ny avtale trer i kraft noen timer i dag, og den russiske utsendingen til FN sier det denne gang ikke er noe krav om hvor flyktningene skal reise.

Et atomforskningsanlegg i Kharkiv er truffet av russisk ild, men det er ikke målt økt stråling, sier det internasjonale atomenergibyrået. Anlegget oppbevarer små mengder radioaktive stoffer. Det har i natt også vært kraftige eksplosjoner og angrep på boligblokker i blant annet Mykolaiv ved svartehavskysten, men ukrainsk motstand gjør at russerne fortsatt ikke har klart å innta den strategisk viktige byen.

Den russi...

Adgang til hele Filter. Avslutt når som helst

Et abonnement på Filter er en uvurderlig støtte til et uavhengig og seriøst, norsk avisprosjekt.

Digital. Kun kr 70/mnd

Første 30 dager gratis! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 100/mnd

Mest fleksibelt. Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 900/år

Mest for pengene! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.