Abortforbud gjør at flere kvinner vil stemme i USA

ABORTSAK MOBILISERER: Avgjørelsen i USAs høyesterett om å oppheve den generelle retten til abort har gitt en signifikant økning i antall kvinner som registrerer seg for å kunne stemme ved valg. Det viser en analyse av ti delstater som New York Times har gjort. I snitt utgjorde kvinner 55 prosent av nyregistrerte stemmeberettigede i måneden umiddelbart etter avgjørelsen i slutten av juni, mot rundt 50 prosent i mai, før det ble kjent at Høyesterett-avgjørelsen var nærstående. I delstaten Kansas var hele 70 prosent kvinner i uka etter avgjørelsen, noe som kan ha vært avgjørende for at et lovforslag om å forby abort med stort flertall ble stemt ned i en folkeavstemning for tre uker siden.

Økningen tyder på at abortsaken mobiliserer mange kvinner til å engasjere seg, selv om den i seg i selv ikke er stor nok til å gi særlig utslag på den totale kjønnsfordelingen av velgermassen, skriver avisa. 


MENER DE BLE BLØFFET TIL Å TILSTÅ NARKOBRUK: Mange har reagert på at gardister som i sommer innrømmet å ha røyket hasj mens de var på permisjon ble dimittert, i motsetning til soldater som møter bakfulle til tjeneste eller tas for seksuell trakassering og ulovlig vold. Flere av de aktuelle gardistene forteller nå til NRK at de føler seg presset og manipulert til å tilstå narkotikabruken. De hevder det ble gitt inntrykk av at de ville få mildere straff dersom de tilsto ulovlig rusbruk, og at rusbruken – i strid med Forsvarets uttalte retningslinjer – ville politianmeldes dersom hårprøvene som ble tatt av dem ga utslag for narkotiske stoffer. De beskriver hvordan hårprøvene ble innhentet på en useriøs måte, noe som styrker mistanken om at det aldri var i Forsvarets intensjon å analysere dem. Gardistene sier også at de ikke har fått tilgang på sin egen tilståelse eller dokumentasjon på det som skjedde.

Talsperson Brage Steinson Wiik-Hansen i Hæren avviser at soldatene ble bløffet, men beklager hvis de opplever å ha fått feil informasjon.


MER ENN 500 000 OVERFØRT: Kurspenger, logo-skjorter, medlemsblader, møtemat, hefter om narkotika, stipender og «dugnad»: Filter Nyheter har fått innsyn i dokumenter som viser at de ulike politidistriktene i Norge har brukt minst en halv million kroner på formål knyttet til Norsk narkotikapolitiforening (NNPF) siden 2010. I året 2019, like før debatten om politifolks rolleblanding skjøt fart for alvor, brukte fire av politidistriktene, Oslo, Agder, Sør-Vest og Vest, samlet minst 160 000 kroner for ansattes deltagelse på NNPFs kurs og konferanser. Les hele artikkelen her. 


  • Vil du støtte Filter Nyheter og hjelpe oss med å fortsette å drive granskende journalistikk? Tegn et abonnement i dag! Nå får du sommerens spesialmagasin på kjøpet dersom du tegner papirabonnement. Klikk her for å lese mer!

25 DREPT AV RAKETTER: Antallet omkomne etter rakettangrepene på en jernbanestasjon i Chaplyne sørøst i Ukraina i går har steget til 25. Det melder Kyiv IndependentRussiske raketter traff både en passasjervogn og et boligområde i småbyen og til sammen fire jernbanevogner tok fyr. Ukrainske myndigheter sier to av de drepte var barn. Russland bekreftet i dag at de sto bak angrepet, som er fordømt av såvel EUs toppdiplomat Josep Borrell som USAs utenriksminister Antony Blinken.

Angrepet var ment å ramme sivile, sier oberstløytnant Palle Ydstebø i Forsvare til VG: «Det er ikke et type angrep med våpen for å sette jernbanenettet ut av spill, det virker som ren terrorbombing. I den forstand at de skremmer befolkningen til å gi opp kampen, og skape så mye ødeleggelser at politikerne gir opp.»


FRYKTER OPPTØYER ETTER VALG: Partiet MPLA har styrt Angola siden uavhengigheten fra Portugal i 1975. Opptellingen av stemmene etter valget i går, som er 86 prosent ferdig, tyder på at partiet vil fortsette å sitte med makta i ytterligere fem år, og at João Lourenço slipper å flytte ut av presidentpalasset i Luanga. Valgkommisjonen har allerede kunngjort at MPLA får 52 prosent av stemmene, mens bare 42 prosent har stemt på det største opposisjonspartiet, UNITA. Deres nestleder sier ifølge Reuters at de vurderer å klage inn resultatet fordi de ikke mener det kan stemme. I 1992 førte en liknende uenighet til at borgerkrigen i landet blusset opp igjen, og også denne gangen har eksperter advart mot at uregelmessigheter ved valggjennomføringen kan føre til opptøyer, skriver Reuters.


Ha en fortsatt god dag! Hilsen Filter-redaksjonen

Foto: Victoria Pickering (CC NC-ND 2.0)