Før debatten starter – noen ting som er greie å få med seg:

  • Trump lå svært dårlig an også før fredagens «pussygate». På meningsmålingene ledet Hillary Clinton i alle vippestatene og med fem prosentpoeng nasjonalt. (Eventuelle utslag av den siste skandalen vil ikke bli synlige før om et par dager).
  • En drøss republikanske ledere har advart Trump om å surre seg inn i desperate utspill om Bill Clinton-skandalene fra 1990-tallet som et slags motangrep. Men det har han definitivt tenkt å gjøre. Bare halvannen time før debatten hadde han jaggu en pressekonferanse med tre kvinner som forbindes med beskyldninger mot Hillarys ektemann –  Paula Jones , Kathy Shelton og Juanita Broaddrick.
  • Debatten i natt er i et såkalt «town hall»-format, der publikum sitter i en halvsirkel svært tett på kandidatene og noen utvalgte også stiller spørsmål. I motsetning til talerstol-podiet fra forrige gang, vil kandidatene bevege seg rundt på scenen, noe som åpner for mye awkward kroppsspråk og forsøksvis empatiske øyeblikk med publikum. Som om ikke dette var uforutsigbart nok.
  • Ikke alt skal handle om mannsgrisen Trump, forhåpentligvis. Hillary vil trolig få vanskelige spørsmål blant annet om den ferskeste Wikileaks-publiseringen av utdrag fra taler hun holdt for bankfolk bak lukkede dører. Men stoffet fra hackingen av demokratene er et tveegget sverd for Trump (og hans Putin-bromance), siden amerikanske myndigheter nylig har slått fast at Russland står bak og prøver å påvirke valget.
  • Det blir også spennende hvor hardt Trump går ut mot de mange partifellene som har flyktet fra det synkende skipet i helga. PS: Ikke hør på spekulasjoner om hvorvidt Trump kan få fyken som presidentkandidat, det er ikke mulig.

Så! Bli med oss på minst halvannen time gruppeterapi under det som ligger an til å bli tidenes mest grisete presidentkandidat-debatt.


02.00: En hel time igjen, men sosiale medier er allerede i fistel etter Trumps pressekonferanse-stunt:

02:56: Bill Clinton håndhilser på Melania Trump når de to introduseres. Puh, her ligger det mye i lufta nå! Moderatorer er CNN-stjerna Anderson Cooper og Martha Raddatz fra ABC News.

02.59: Herregud, kvinnene som siden 1990-tallet har anklaget Bill Clinton for overgrep/sextrakassering sitter på første rad i publikumsdelen, hanket inn av Trump-staben.

03.04: Vi er i gang! Hjelpe oss så kleint. Ikke noe håndtrykk her, nei.

03.05: Interessant setup, á la 1992. Med mulighet for å reise seg og tusle rundt sånn som da Bill Clinton detroniserte George H.W. Bush i toognitti. Tips til kandidatene: Ikke kikk på klokka.

03.06: Vi er -indirekte- på pussygate etter 20 sekunder, ja. Hillary ignorerer både oppsparket og Trump, og holder en liten, positivt ladet tale… og Trump sier at han er enig i alt hun sa, og går rett på generelle valgkamptemaer. Dette er rare greier.

03:09: Det er helt innledningsvis en ydmyk og nedpå Trump vi ser (men den evinnelige snufsinga har ikke rådgiverne klart å skrelle av ham).

03.10: Oj, her går Anderson Cooper rett til hornene på tyren med en gang. Trump avviser pussygrabbinga som garderobeprat, igjen.

03.12: Hjelp. «No one has more respect for women than I do». På tredje forsøk får moderator Cooper et konkret svar på om Trump faktisk har klådd på kvinner slik han beskriver i det lekkede lydklippet fra Access Hollywood (han benekter, selv om det finnes eksempler på kvinner som hevder offentlig at han har tafset på dem). Så vrir Trump spørsmålene mot terrorisme, men IS kan ikke få ham ut av dette.

03.13: Hillary har -ikke- tenkt å slippe dette. Ramser opp andre nedverdigende utspill mot kvinner, samt mot muslimer og andre grupper.

03.17: Trump har ikke tenkt å unnskylde. Går rett på overgrepsanklagene mot Bill Clinton, ramser opp kvinnene han hadde pressekonferanse med tidligere i natt. «Hillary burde skamme seg», faktisk.

03.18: Litt av situasjon, både Bill/Chelsea og de fiendtlig innstilte kvinnene på første rad.

03.19: Jubel fra salen da Hillary drar Michelle Obamas slagord «when they go low, you go high», etter angrepet fra Trump. Nå kjølhaler hun ham for angrepene på den muslimske Khan-familien (foreldre til død amerikansk soldat) og «de rasistiske løgnene» om Obamas statsborgerskap – blant annet.

03.21: Trump tar reprise på påstanden at Hillary-kampanjen startet konspirasjonsteorien om Obamas fødselsattest. Så rett på epost-server-saken, der han ved ett tilfelle omtaler Hillary som «djevelen» og lover å oppnevne en spesialetterforsker om han blir president! Det blir han jo ikke. Og FBI har etterforsket saken i evigheter uten å finne noe å straffeforfølge.

03.24: Dette er ren gjørmebryting! Jubel fra salen når Trump kommer med slengbemerkning om at Hillary skal i fengsel.

03.28: Trump avbryter, avbryter og avbryter mens Hillary prøver å svare om epostsaken, selv om han har fått kritikk for teknikken etter forrige debatt. Dette ser VELDIG dårlig ut på tv. Nå kjefter han på moderatorene.

03.29: Jesus, Trump er på høgget altså. «No I’m a gentleman, you go first».

03.30: Dette er utmattende, men en liten pause fra skittkastinga med spørsmål om helsereform fra publikum. Hillary nyanserer sin støtte til Obamacare, og lekser opp konsekvensene av å kansellere hele reformen, slik Trump vil.

03.36: Debattleder Cooper er overraskende aktiv i oppfølgingsspørsmålene og faktasjekker Trump-ordsalaten. Mye snakk om at Obamacare er en «fraud» og en «disaster», men Trump har senket skuldrene og er i en slags flyt, i den grad man kan snakke om det i dette kaoset.

03.37: Uh-oh, muslimspørsmål fra publikummer Gorbah Hamed. Spør hvordan de vil håndtere konsekvensen av at muslimer blir stemplet som en trussel mot nasjonen. Trump går på sin sedvanlige rant om temaet, impliserer at muslimer ikke vil si fra hvis de ser noe mistenkelig og at politisk korrekthet umuliggjør bekjempelse av radikal islamistisk terror. Hillary positivt ladet, er i sitt ess på dette spørsmålet, forsikrer om å adskille muslimer flest fra terrorbekjempelse, og snakker direkte til spørsmålsstilleren.

03.43: Trump blir spurt om muslimforbudet, blir sur når han utfordres av debattlederne på hva det innebærer at det nå handler om «ekstrem utsiling» i stedet for totalforbud, Trump er på gamle talepunkter.

03.45: Hillary er god når hun maner fram bildet av Aleppo-gutten i sykebilen. Og nå drar hun argumentet sitt om at Trumps uttalelser om muslimer brukes som rekruttering av IS.

 03:47: Hillary smiler oppgitt med munnen men ikke med øynene når Trump snakker om å deportere mordere og hvor dårlig dømmekraft Hillary har.

03.48: Wikileaks-tid! Men dette er også en mulig felle for Trump. Spørsmålet handler om hackede utdrag fra taler Hillary har holdt for bankfolk (ble kjent i helga, men druknet helt i pussygate), og om hvorvidt det er greit å ta én posisjon i private settinger og én offentlig. Hillary får sagt at sitatet er tatt ut av kontekst, og at det egentlig handlet om Abraham Lincoln, men drar det litt -for- kjapt mot Putin og russisk hacking. «De gjør det for å påvirke valget for Donald Trump», sier hun.

03.49: Ok, jeg skjønte -ingenting- av ordflommen fra Trump om Russland. Må lese transkriberingen etterpå. Eller aldri.

03.53: Trump, som ikke har betalt føderal skatt på 15-20 år, får skattespørsmål. Vrir det til angrep på Hillary for at hun burde ha endret skattereglene i løpet av alle sine år i myndighetenes virke. Hillary-staben ekstremt kjappe på Twitter-rebuttal her:

03.57: Hillary virker endelig litt frampå når hun snakker om skattepolitikk.

03.58: Aj, såvidt jeg vet er det første gang Trump svarer direkte på spørsmål om det er riktig at han brukte 900-millioner-dollar-tapet på casinovirksomheten sin i 1995 til enorme avskrivinger i årene som fulgte. «Of course I do. And so does all of her donors», sier han og peker på Hillary. Men når Cooper spør hvor lenge han ikke har betalt føderal skatt, svarer han forvirrende igjen.

04.00: Lurer på hvor mange ganger Donald har fridd til Bernie-fansen nå? Refererer stadig til Hillarys motkandidat i den demokratiske nominasjonskampen, som i likhet med ham selv oppfattes som en politisk outsider.

04.01: Kursen på meksikansk peso går tradisjonelt opp når Donalds oppslutning svekkes. Har styrket seg i løpet av debatten:

04.02: Jøss, har det gått en time allerede? Dette har vært intenst. Etter 50 minutter hadde Donald avbrutt Hillary 11 ganger, minst.

04.03: Dette kan umulig gå bra. Spørsmål om Syria-gutten i ambulansen, bombing og krigsforbrytelser i Aleppo. Kortversjon: Bør USA intervenere?

04.04: Hillary er for flyforbudssone i Syria. Hjemmebane for den tidligere utenriksministeren, kan selvsagt alt om partene i konflikten og diplomatiet. Men hvorfor plukket hun ikke den menneskelige siden av spørsmålet om sivilbefolkningens lidelser? Ganske kjølig dette.

04.06: Trumps sikkerhetspolitikk er mer atomvåpen, såvidt vi forstår. På Syria er han på at Russland, Assad og Iran dreper IS mens USA er svake. Hillary hånflirer.

04.09: Eh, sa han akkurat at han er uenig med visepresidentkandidat Mike Pence om sikkerhetspolitikk og at de ikke snakker sammen??

04.10: Trump klarer ikke legge fram noe som ligner på strategi om Syria, bare ungdomsskole-logikken om at USA er fryktelig dumme som kunngjør hva de skal gjøre i forkant av at det skjer.

04.13: Trump sutrer over debattledelsen og tidtakingen igjen. Tar seg sjelden bra ut.

04.14: Indirekte spørsmål om minoriteter, fra afroamerikaner i publikum: Kan du være en dedikert president for hele det amerikanske folket? Trump begynner på instinkt å snakke om «inner cities» og en lang, forvirrende ordflom følger. Hillary klarer igjen å henvende seg direkte til spørsmålsstilleren (og husker navnet hans), og framstår positiv og tydelig, med spark til slutt mot Trump ved å referere til brev hun får fra velgere som frykter de ikke vil være velkomne i Trumps USA.

04.20: «We have a divided nation», sier Trump.

04.20: Hva skjer nå? «She has tremendous hate in her heart», sier Trump henvendt mot Hillary, og gjentar det! (Det kom i kjølvannet av kritikk av Hillary for tidligere uttalelse om Trump-fans som «bucket of deplorables»). Tidligere Obama-rådgivere en smule provoserte på Twitter:

04.21: Trump får spørsmål om den famøse sextape-tweeten fra forrige uke, men vil heller snakke om…. Benghazi. «Jeg har ikke bedt noen om å se på en sextape», hevder Trump. Hva velgerne får ut  av dette er jaggu ikke godt å vite.

04.26: Høyesterett nå. Trump klarte å holde tråden i rundt ti sekunder før en rant om valgkampfinansiering og hvorfor Hillary ikke bruker egne penger?

04.30: Global oppvarming er ikke helt greia for amerikansk presidentvalgkamp:

04.32: Her visste Hillary-leiren hva Trump kom til å si i forkant, gitt:

04.34: Haha! Kult publikumsspørsmål helt til slutt: Kan du nevne en positiv ting du respekterer hos den andre? Hillary går for: «Jeg respekterer barna hans», men at hun ikke er enig i noe annet han sier eller gjør, og vrir det til avslutningstale om hvor viktig dette valget er. Så Trump: «Hun slutter ikke, hun gir ikke opp, hun kjemper hardt». Ikke verst! Håndtrykk til slutt også.

04.35: Det er slutt, endelig. Dette var nervepirrende, rotete og utmattende.

Siden forventningene til Trump var at han kom til å implodere på scenen, kommer sikkert noen til å si at han klarte seg bedre enn mange hadde trodd. Men her er det nok av øyeblikk som kan forsterke  dekningen av en valgkamp i stupbratt utforbakke. Det sprøeste? Da han svarte på spørsmål om pussygate med noe om IS.

Mest alvorlig: Trusselen om å putte Hillary i fengsel om han blir president.

God natt!