9 punkter: Dette ble Nato faktisk enige om

President Donald Trump, Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg og kansler Angela Merkel.

Lurer du på hva det egentlig ble til på Nato-toppmøtet? Ståhei, Trump-uttalelser og fornærmelser til side: Dette ble Nato faktisk enige om (lang offisiell versjon her).

1. Hjelp mot hybridkrig

Nato oppretter «hybridkrigføringsteam» som skal assistere medlemsland som opplever hybride angrep, for eksempel mot sivil infrastruktur.

2. Cyber-senter

Nato skal sette opp et cyberoperasjonssenter. Der legges det opp til at de ulike landenes nasjonale cyberforsvar kan brukes i regi av Nato. Usikker på hva hybrid krigføring er, og om dette er relevant for Norge? Se her. [caption id="attachment_3423" align="alignnone" width="1500"] Hybride trusler fra Russland og leder Vladimir Putin bekymrer Nato.[/caption]

3. Irak-støtte spikret

Det blir et langt mer organisert bidrag til Irak enn før, på linje med det man har hatt i Afghanistan. Det er snakk om trening av irakiske styrker samt pengestøtte til oppbygging av styrkene.

4. Nytt medlemstilbud

Makedonia får tilbud om medlemskap om landet vedtar nytt navn. Det er Hellas’ krav for å slutte å blokkere for Makedonias søknad om å bli Nato-medlem. Hellas og Makedonia har forhandlet fram til et kompromiss om nytt navn: Nord-Makedonia. Dette må godkjennes i parlamentet, og eventuelt i en folkeavstemning først. [caption id="attachment_3621" align="alignnone" width="700"] Natos generalsekretær Jens Stoltenberg m...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.