9 dager igjen: Russere kan ha stått bak spredning av Corbyns «lekkede dokument»

Verken amerikanske eller britiske myndigheter har hevdet at det lekkede dokumentet er fabrikert, men nå har et analyseselskap i USA sett nærmere på spredningen av de 451 sidene Labour-leder Jeremy Corbyn mener er selve beviset for at toryene vil «selge» det britiske helsevesenet til amerikanerne.

  • Vi følger innspurten til parlamentsvalget i Storbritannia 12. desember med en kjapp oppdatering på den siste utviklingen. Deler av denne teksten er hentet fra vårt daglige nyhetsbrev, som du kan abonnere på her.

Det var på en pressekonferanse i forrige uke at Corbyn presenterte og distribuerte utskrifter av handelssamtaler mellom myndighetspersoner fra USA og Storbritannia mellom juli 2017 og juli 2019:

Ifølge Labour viser det usladdede dokumentet at toryene forhandler om forhold knyttet til National Health Service (NHS), til tross for at Boris Johnson flere ganger har uttalt at helsevesenet er «off the table».

Selv om det er uenighet om hvordan innholdet i dokumentet skal tolkes, er patenter på medisiner omtalt i noen passasjer. Enkelt forklart er patentperioden kortere i Storbritannia enn i USA. Det gjør at det britiske helsevesenet på et tidlig tidspunkt kan kjøpe samme medisin billigere fra andre produsenter. Amerikanerne er imidlertid opptatt av å beskytte egen legemiddelindustri med lange patenter – og vil ha godt betalt.

Det kan føre til en dramatisk økning i medisinprisene i Storbritannia, advarer Labour, som framholder at utskriften fra handelssamtalene er ekte.

Men mandag publiserte analyseselskapet Graphika en rapport som konkluderer med at spredningen av det lekkede dokumentet ligner sterkt på hvordan russiske aktører tidligere har forsøkt å plante feilinformasjon om vestlige forhold.

Dokumentet skal ha blitt publisert på nettsamfunnet Reddit i slutten av oktober, delt på flere andre nettsider og tvitret til politikere, kjendiser og selskaper i både Storbritannia og USA. Fremgangsmåten er svært lik som i den russiske Secondary Infektion-operasjonen (se nedenfor), som ble avslørt i sommer:

De samme nettsidene ble benyttet. Spredningen skjedde via brukerprofiler som senere ble slettet og kun hadde spredningen av dokumentet som formål. Og brukerprofilen som først publiserte dokumentet på Reddit, gjorde de samme språkfeilene som profilene i Secondary Infektion-operasjonen.

Det var forskere ved den amerikanske tenketanken Atlantic Council som i juni avslørte hvordan den russiske Secondary Infektion-operasjonen benyttet falske brukerprofiler, fabrikerte dokumenter og et titalls nettsider til å spre desinformasjon for å true vestlige interesser på en så sofistikert og målrettet måte at det lignet en etterretningsoperasjon.

I den ferske rapporten fra Graphika blir det presisert at det ikke finnes ugjendrivelig bevis for at Corbyn-dokumentet er ledd i en lignende operasjon. Men analysebyrået slår likevel fast at «det ligner for mye til å være en tilfeldighet».

– Gitt hva dokumentene avslører, er det ikke overraskende at det blir gjort forsøk på å så tvil om innholdet, sier en talsperson fra Labour om rapporten.

Les også våre tidligere oppdateringer på valget i Storbritannia: