Mæland i habilitets-trøbbel og Islam Net forsvarer steining for utroskap – mandag 25. juli på tre minutter

Det er nå helt dødt løp mellom Trump og Hillary på meningsmålingene, russerne jubler etter at IOC (selvsagt) feiget ut i dopingskandalen og LO hyller Høyre-Heggelund. Ellers:

(Psst! Dette er bare en webversjon av nyhetsbrevet vårt, som de fleste liker å få rett i innboksen hver dag.)

 

Fire masseangrep på én uke
Det er ventet at Angela Merkel i dag avbryter ferien for å håndtere terrorfrykten og flyktningdebatten i Tyskland. Landet ble gjennom helga utsatt for tre ganske ulike tilfeller av dødelig vold i offentligheten, hvorav ett av angrepene foreløpig etterforskes som terrorisme.
Det var en 27 år gammel syrisk asylsøker med avslag på søknaden, utvisningsvedtak så seint som 13. juli og to selvmordsforsøk bak seg som i går sto bak eksplosjonen i Ansbach der tolv ble skadd og gjerningsmannen døde.  Alt tyder på at han skulle utføre angrepet inne på en musikkfestival, men at han ble nektet adgang og i stedet detonerte splintbomben ved en vinbar like i nærheten.
Også 21-åringen som gikk amok med kniv i Reutlingen, der han drepte en polsk kvinnelig arbeidskollega og påførte fem andre personer skader, er fra Syria, men blir beskrevet som flyktning. Han har tidligere vært involvert i voldshendelser og er psykisk syk, og hadde trolig ikke noe ideologisk motiv.
Det verste angrepet var heller ikke terrorisme, men like fullt en massakre av ofre ned i 13-årsalderen. Det var tyskiranske David Ali Sonboly (18) som fredag kveld skjøt elleve mennesker med pistol og drepte sju av dem, i et lenge planlagt angrep ved et kjøpesenter i München. Foreløpig ser det ut til at 18-åringen – beskrevet som et mobbeoffer som har fått psykiatrisk behandling – var opptatt av massedrap generelt, særlig skoleskytinger, og at han kan ha brukt 22. juli for sjokkeffekt og ikke ideologisk referanse. 
I tillegg startet som kjent uka med at fem personer ble skadd da en 17 år gammel afghansk asylsøker, som trolig sympatiserte med IS, gikk til angrep på togpassasjerer i Würzburg før han ble skutt av politiet.

 

Vennskap med fordeler
I beste fall var det tvil om næringsminister Monica Mælands habilitet da hun byttet ut styrelederen i Statkraft med venninnen Thorhild Widvey. Hun oppgir å ha et «nært forhold» til Mæland, og hadde næringsministeren som gjest i sin 60-årsdag (120 gjester, såvidt jeg forstår) så seint som fire uker før utnevnelsen. Mæland gjorde likevel ingenting for å få relasjonen vurdert. Først på lørdag, etter at den personlige relasjonen mellom Mæland og Widvey hadde blitt problematisert av NRK i to dager, snudde hun og ba Lovavdelingen i Justisdepartementet om en habilitetsvurdering «for å unngå at det skapes ytterligere usikkerhet». I går skrev Aftenposten på lederplass at «Mæland viser sviktende dømmekraft» og at saken svekker tilliten til hennes respekt for ryddige prosesser. «For folk flest kan dette lett bli husket som etskoleeksempel på vennetjenester», skriver Bergensavisen. «(…) slik det er nå henger det igjen en følelse av at dette kan ha vært en vennetjeneste mer enn i Statkrafts interesse», skriver også lederskribenten i Avisa Nordland.

 

Endelig en Trump-konspirasjonsteori
På fredag trodde jeg de drøyeste spekulasjonene rundt Trumps positive forhold til Putin kom til å forbli i undergrunnen, men to dager seinere er det jaggu blitt mainstream å antyde at republikanernes presidentkandidat er en slags marionett for Kreml – eller i det minste at Putin jobber hardt for å få Trump valgt. Alle fra Hillarys valgkampstab til toneangivende kommentatorer i begge partier forfekter nå ulike grader av koblingen. Det har blitt et vesentlig valgkamptema, og følges med interesse også fra Norge. «Meget interessant artikkel som bør interessere alle som har registrert Trump-Putin-relasjonen», tvitrer for eksempel Høyres utenrikspolitiske talsmann Øyvind Halleraker i dagDETTE HAR SKJEDD: Mye tyder på at russiske hackere sto bak at Wikileaks kunne publisere et lass av pinlige eposter (søk her) fra demokratenes partiapparat rett før denne ukas landsmøte (én partitopp har måttet gå av allerede). Samtidig fjernet Trump-leiren nylig Russland-kritikk fra republikanernes partiprogram, om støtte til opprørerne i Ukraina. Dette har ført til fornyet oppmerksomhet rundt Trumps offentlige beundring av Putins lederegenskaper, positivt ladet Trump-omtale i propagandakanalen RT og andre mulige håndsrekninger fra Moskva. Samtidig graves det på nytt i både Trumps forretningsmesige bånd til Russland, og valgkampsjefen Paul Manaforts tidligere (svært lysskye) arbeid for Putin-vennlige diktatorer og statsledere. Samtidig har ingen egentlig noen dokumentasjon bak teoriene om avtalt spill mellom Kreml og valgkampapparatet.

 

Brutal udypning
Islam Net-leder og salafist Fahad Qureshi forsøker igjen å utdype sitt syn på praktiseringen av Islams straffesystem, nå i et debattinnlegg publisert i VG og på eget nettsted. Han skriver blant annet  at «de lærde strides» om dødsstraff når det gjelder homofil. Når det kommer til steining for utroskap, er visst saken klar: «Dette kan høres «brutalt» ut for mange, men det er viktig å forstå at det er nettopp det som er meningen: Det skal høres «brutalt» ut, eller mer korrekt; avskrekkende». Qureshi presiser også at ingen av dagens muslimske land er fullverdige islamske stater. «Hvis dagens muslimske land innførte en ekte islamsk stat, ville antakelig færre mennesker bli dømt, ikke flere», skriver Qureshi.

 

Ha en fortsatt fin dag!

 

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter