Nigel Farage går av som Ukip-leder etter Brexit-seieren og arbeidsminister Anniken Hauglie vil fjerne de fleste særrettighetene for flyktninger i Folketrygden. Ellers:

 

Ramadans terror-uke
Det verste av tre store, IS-relaterte terrorangrep på én uke kom i Bagdad natt til i går. Omlag 200 mennesker, hvorav minst 25 barn, ble drept da en selvmordsbomber kjørte en lastebil med sprengstoff midt inn i et travelt handlestrøk der mange sjiamuslimer var samlet i gatene etter slutten av Ramadan-fasten.

Blodbadet i Irak skjedde bare et døgn etter massakren i Bangladesh, der angriperne tok 20 gisler – blant dem italienere, japanere, bangladeshere, indere og en amerikaner – på et spisested i diplomatstrøket i Dhaka, og slaktet ned alle i løpet av det elleve timer lange dramaet. Flere av terroristene skal ha vært radikaliserte, unge menn i overklassen med nettverk helt inn i regjeringspartiet.

Etter flyplassangrepet i Istanbul som drepte 45 mennesker på tirsdag er tsjetsjeneren Akhmed Tsjatajev utpekt som hovedmann i den antatte IS-cellen som sto bak bombene. Flere titalls andre er arrestert av tyrkiske myndigheter, og sporene peker mot Sentral-Asia og Kaukasus.

 

Konsekvensløs naziflørt
Når Demokratenes presidentkandidat sitter tre og en halv time i avhør med FBI og hennes ektemann ekspresidenten presterer ådiskutere med justisministeren på tomannshånd midt i etterforskningen, skulle man tro det var umulig for republikanerne å tape valgkampuka. Men ikke så lenge Donald Trump er ved roret. Trumps twitterkonto la lørdag ut en plakat med et bilde av Hillary over et teppe av dollarsedler med teksten «Most Corrupt Candidate Ever!» – inne i en davidstjerne. Mens Trump-støttespillere forsøkte å avfeie at noen hadde ment dette antisemittisk, ble det raskt avslørt at hele plakaten var hentet fra et nynazistforum. Saken føyer seg inn i en langvarig hundefløyte-forhold mellom Trump-leiren og «hvit makt»-miljøer der koblinger til rasistene sjelden blir beklaget eller avklart. Det er 126 dager til valget.

 

Nyvalg ga mer kaos 
I Australia kan populister og frittstående politikere fra ytterste landet-oversvømmes-av-asiater-fløy havne på vippen etter at det i praksis ser ut til å bli dødt løp mellom arbeiderpartiet og de konservative i parlamentsvalget. Resultatet er et saftig nederlag for statsminister Malcolm Turnbull som med nyvalget tok sikte på å skape stabilitet i australsk politikk etter en periode med fire statsministre på tre år. Opposisjonsleder Bill Shorten mener Turnbull må gå av, og sammenligner hans posisjon med David Camerons etter Brexit-avstemningen.

 

Har kneblet statsmedia
New York Times har en langt reportasje om hvordan regjeringen i Polen på kort tid har sørget for å gi alle ordentlige journalister i statlige tv- og radiostasjoner sparken. Hele 163 ansatte har enten blitt tvunget ut eller selv sagt opp i protest mot sensurregimet, etter at nasjonalkonservative Lov og rettferdighet vant valget for et drøyt halvår siden. Statskanalene framstår nå stadig mer som en del av partileder Jaroslaw Kaczynskis propaganda-apparat, mens mange polakker vender seg mot nettet og kommersielle tv-alternativer for uavhengig nyhetsdekning.

 

Lystig start på uka der, altså. Ha en fortsatt fin dag!

 

 

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter