7. mai: Manshaus-rettssak i gang, og nye funn om barns smitte-rolle

I dag starter straffesaken mot den 22 år gamle Bærums-mannen Philip Manshaus, som er tiltalt for drap på stesøsteren Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17) og for terrorhandling ved drapsforsøk i al-Noor-moskeen i Bærum i fjor sommer. Han påberoper seg nødrett. Filter Nyheter har publisert en artikkel om Manshaus' utvikling de to årene forut for angrepet. Blodprøver fra nærmere 400 personer viser at 2 av 100 i Norge har antistoffer mot det nye koronavirusetskriver NTB. Det tyder på at en liten del av befolkningen har vært smittet, ifølge forskere ved FHI. Analysene er gjort ved Oslo universitetssykehus. I kveld skal regjeringen kunngjøre planen for hvordan Norge skal åpnes videre, deriblant om skolebarn mellom 5. og 10. klasse får vende tilbake på skolen. I mellomtiden har internasjonale forskere gjort flere analyser av barns smittepotensiale som kan sette kjepper i hjulene for det:
  • Den ene studien, publisert i tidsskriftet Science, analyserer data fra 636 personer i Wuhan og 557 personer i Shanghai. Personene har selv rapportert symptomer, så smittede som ikke merker noe er ikke med i studien. Forskerne fant at barn i alderen 0–14 år har omtrent en tredjedels sjanse for å bli smittet av koronaviruset sammenlignet med voksne, 

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.