Fredag 17. juni på tre minutter: Attentatmannen i Storbritannia koblet til rasistgrupper og Leger uten grenser nekter å ta imot penger fra Norge

Langtidsplanen for Forsvaret ble lagt fram av statsministeren og Ine Eriksen Søreide nå klokka 12, og Audun Lysbakken får mye skryt etter Dagsnytt 18-debatten mot Islam Nets Fahad Qureshi i går. Ellers:

 

Hvit terror
Storbritannia, politikere verden over og innspurten av Brexit-valgkampen er rystet av attentatet på Labour-parlamentsmedlemmet Jo Cox i går. Den hjemmeavlede terroristen, Thomas Mair (52), beskrives som en einstøing med psykiske problemer som ser ut til å ha sympatisert med en amerikansk “hvit makt”-organisasjon og en britisk pro-apartheid-gruppe i flere år. Han skal også ha bestilt våpen- og bombeoppskrifter fra de amerikanske rasistene.Ifølge et øyenvitne ropte Mair “Britain first” da han angrep, men det er uklart om han i så fall refererte til det antimuslimske partiet med samme navn. Attentatet på Cox er det første drapet på en sittende politiker på 26 år i Storbritannia.
Angrepet skjedde samme dag som UKIP-leder Nigel Farage fikk massiv kritikk for «lanseringen» av en fremmedfrykt-osende Brexit-plakat. Valgkampen ble i går lagt på is til fordel for kondolanser, og flere politikere krever at Underhuset trer sammen for å vise offeret respekt.
Sier nei til milliardbeløp
Svært oppsiktsvekkende: Leger uten grenser (MSF) vil fra nå av nekte å ta imot penger fra EU og Norge, i protest mot landenes “kyniske og umenneskelige migrasjonspolitikk”. Avgjørelsen gjelder alle MSFs prosjekter verden over, ifølge en pressemelding med uvanlig sterk ordbruk til å være dem. MSF har i hovedsak private givere, men fikk i fjor over 60 millioner kroner fra norske myndigheter og en halv milliard fra EU-land og -institusjoner. Beslutningen er neppe ukontroversiell blant øvrige givere.
– Kidnappet av Kina
Politikere i Hong Kong uttaler at Kina oppfører seg som en “gangsterstat”, etter at bokhandleren Lam Wing-Kee uventet holdt en pressekonferanse i går og fortalte at han hadde blitt kidnappet av kinesiske spesialstyrker. Totalt har fem bokhandlere de siste månedene blitt utsatt for lignende behandling i det som antas å være en koordinert kinesisk aksjon for å bringe dissidenter til taushet. Demokratiforkjempere i Hong Kong kaller saken barbarisk og lovløs.
Tanta i barneværelset
Aftenposten etterforskes for innbrudd av politiet i Orlando etter den creepy interiørreportasjen fra Mateen-familiens leilighet på mandag, skriver VG. (“Da Aftenposten kommer til Omar Mateens bolig i Fort Pierce, er den åpen og ubevoktet. Ingen er der”). En grei påminnelse om at ulåst dør ikke nødvendigvis er å regne som en invitasjon til andre folks barnerom i utlandet heller.

God helg!

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter