Tirsdag 7. juni på tre minutter: Det BLIR fraværsgrense, og Trump tar æren for kvinnekamp

(Arkivfoto: Regjeringen.no)

Har ikke Facebookhøyre oppdaget at København statlige kunstmuseum nå endrer navn på verkene for å fjerne ord som «neger» og «hottentott»? Ellers:

 

Mot skulkestopp på 15 %
Stortingsflertallet H, Frp, Ap og Sp er nettopp enige om nasjonal fraværsgrense i videregående skole, som kan bli gjennomført allerede fra høsten av. Kompromisset er at det gjennomføres som et prøveprosjekt i tre år (med følgeforskning), og trolig med romsligere grense enn ti prosent. – Vi har ikke definert noe prosenttall, men mener Utdanningsforbundets forslag på 15 prosent er et godt utgangspunkt, sier Bente Thorsen (FrP) til VG.

Day trader eller stortingspolitiker?
Dagbladet påpeker det åpenbare etter at politikere likevel prøver å hindre at velgerne får oversikt over aksjepostene deres:Stortingsrepresentanter som ikke kan opplyse velgerne om økonomiske bindinger fordi det er for vanskelig, bør vurdere å slutte, slår avisa fast i en leder. Det er ikke som om problemstillingen er hypotetisk, etter at flere av representantene er tatt med buksene nede med uregistrerte aksjer for store beløp de siste åra.

Mexican’t
På tide med en oppsummering av Donald Trumps frieri til ulike velgergrupper de siste dagene:
* Fredag: Peker stolt ut svart mann i publikum på et arrangement i Arizona, ved å  introdusere ham med ordene «oh, look at my African-American over here».
* Lørdag: Nekter utallige ganger å gå tilbake på uttalelser om at (den USA-fødte) dommeren Gonzalo P. Curiel er inhabil i pågående søksmål mot Trump University fordi «han er meksikaner» og Trump vil bygge en mur mot Mexico. (CNN-intervjuet    må ses i sin helhet)
* Søndag: Følger opp med å tilføye at også en muslimsk dommer ville vært inhabil, på grunn av Trumps uttalelser om å begrense muslimers adgang til USA.
* Mandag: Samme dag som det blir kjent at Hillary Clinton er sikret partiets kandidatur og dermed er historisk,  tar Trump æren for kvinnekampen: «I was the one that really broke the glass ceiling on behalf of women more than anybody in the construction industry».
Det er 154 dager igjen til valget.

Full splittelse før Ramadan-freden
Islamsk Råd Norge kan være ferdig som samlende paraplyorganisasjon etter at hele styret trakk seg i helga. Bakgrunnen er en ett år lang prosess der styrets misnøye med generalsekretær Mehtab Afsar ledet til et vedtak om oppsigelse av ham for to uker siden. På et møte lørdag, der et femtitalls rådsmedlemmer ble presentert for oppsigelsen, snudde flertallet seg mot styret, som opplevde avstemningen som mistillit og gikk av samlet. I praksis spørs det nå om noen av de viktigste moskeene i Oslo er å regne som del av IRN.

Laber fascistoppslutning
Rundt 900 nynazister fra hele Tyskland toget søndag gjennom Dortmund i den forsøksvise massemønstringen «Dagen for en tysk framtid», med slagord som «stopp asylflommen» og partifaner fra NDP og Die Rechte. Flere enn fem ganger så mange deltok i motdemonstrasjoner, og hele 5000 politifolk var utplassert for å hindre sammenstøt mellom gruppene. Både høyreekstremister, som i 2014 vant to plasser i byrådet, og høyrepopulister har hatt politisk framgang i Dortmund gjennom flyktningkrisen. Malapropos:I Trondheim klarte Soldiers of Odin å mobilisere hele fem personer i helga.

 

Ha en fortsatt fin dag!

 

PS: Velkommen til alle dere som har kommet til på grunn av sverigereportasjen vår. Dette nyhetsbrevet kommer vanligvis før lunsj. Leser du dette på web eller Facebook? Meld deg på gratis her for å få det hver dag. 🙂

 
 

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter