Pikant både for Kunnskapsdepartementet og Justisdepartementet i dag:

 

Sikkerheten rakner
Selvmordsangrepet i Kabul i går var det verste Taliban-anslaget i hovedstaden på minst fem år. Rundt 30 mennesker ble drept og flere enn 300 skadd. Angrepet skjedde midt i det som skulle vært et tungt bevoktet område, bare noen hundre meter fra presidentpalasset og utenlandske ambassader. Massemordet var starten på Talibans årlige «våroffensiv», og afghanerne frykter nå at den blir den blodigste på lang tid.

 

Mer drivstoffjuks
Mitsubishi-aksjen stupte etter at det ble kjent at bilprodusenten har jukset med utslippsdataene for rundt 600 000 biler. Konsernet bekrefter at «en av modellene våre har strøket på deler av en drivstofføkonomitest». Saken føyer seg til den store Volkswagen-skandalen i fjor og en mindre alvorlig avsløring hos Hyundai/Kia i 2014 (som likevel kostet selskapet milliarder).

 

Dårlig PR
Høringen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité om Westerdals-saken har startet (spolbar streaming her, høringssal 1). Klokka 10.25 kom Nicolai H. Løvenskiold og nektet for lovbrudd, klokka 12 er det eks-kunnskapsminister Kristin Halvorsens tur, og 13.30 må nåværende statsråd Torbjørn Røe Isaksen svare for sin rolle i (den manglende) kontrollen med privatskolens tilskuddstriksing og pengestrømmer.

 

«Uformell samtale» på departementets brevpapir
Justisminister Anders Anundsen har sluttet å brenne aviser han misliker, men har ennå et anstrengt forhold til media. I vår andedam er den store snakkisen i morges et brev sendt fra Anundsen til Presseforbundets generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i mars. (Hele brevet her) Brevet kan tolkes som at hun blir kalt inn på teppet fordi hun kritiserte statsråden for de omstridte reklameavisene han frontet tidligere i år. «Det ville vært meget nyttig for meg å få klargjort dine synspunkter», skriver Anundsen blant annet.

 

Clinton vs. Trump
Det republikanske partiet kan nok snart slutte å drømme om at landsmøtet i sommer skal styrte Trump via fotnoter i valgreglementet. I hjemstaten New York i natt fikk han mer enn fire ganger så mange stemmer som Ted Cruz, og ti prosentpoeng mer enn den viktige 50-prosentgrensa. (Han ser ut til å ta 90 av delstatens 95 delegater). Hillary Clinton – også på hjemmebane – utklasset Sanders med rundt 16 prosentpoeng og kan rette fokuset mot sin republikanske motkandidat i stedet.

 

God lunsj!

 
 

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter