500 dager: Trump gjør det slett ikke verst, ifølge tallene

Donald Trump passerte denne uka 500 dager i Det hvite hus – og er selvfølgelig tidenes president, hvis du spør hovedpersonen: https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1003601217111707649 Og han har grunn til å skryte når det kommer til noen av de målbare parametre så langt i presidentperioden. La oss se på et knippe viktige tall ...og noen ikke fullt så viktige:

41 prosent: Populariteten går ikke ned

Alt er relativt. Tallene for hvor stor andel av amerikanerne som mener Trump gjør en god jobb («approval») som president var elendig fra start, og var i desember i fjor nede i 36 prosent. (Noen vil riktignok si det er et overraskende stort grunnfjell). Men i de skandalebefengte månedene i vår har han blitt litt mer populær, ikke mindre. Denne uka ligger det vektede gjennomsnittet av målingene (fra FiveThirtyEight) på omlag 41 prosent. Til sammenligning klarte ikke Barack Obama seg mye bedre, cirka 48 prosent, på dette punktet i presidentskapet.  Ennå er det mange flere – rundt 53 prosent – som mener Trump gjør en dårlig jobb. Ser man bare på dette tallet er han fortsatt tidenes minst populære president. Dessuten skjuler de overordnede tallene et såkalt intensitetsgap: Det er nesten dobbelt så mange som oppgir at de er veldig sterkt misfornøyde med ham (42 prosent), som de som gir ham maks skryt (24 prosent).

87 prosent: Republikanerne elsker ham

Men tallene ovenfor er altså alle velgere sett under ett. Når det kommer til de som regner seg som republikanere, har Trump blitt en nesten ubestridt leder, med omlag 87 prosent oppslutning. Ser man bo...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.