500 dager: Trump gjør det slett ikke verst, ifølge tallene

Donald Trump passerte denne uka 500 dager i Det hvite hus – og er selvfølgelig tidenes president, hvis du spør hovedpersonen:

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1003601217111707649

Og han har grunn til å skryte når det kommer til noen av de målbare parametre så langt i presidentperioden. La oss se på et knippe viktige tall …og noen ikke fullt så viktige:

41 prosent: Populariteten går ikke ned

Alt er relativt. Tallene for hvor stor andel av amerikanerne som mener Trump gjør en god jobb («approval») som president var elendig fra start, og var i desember i fjor nede i 36 prosent. (Noen vil riktignok si det er et overraskende stort grunnfjell).

Men i de skandalebefengte månedene i vår har han blitt litt mer populær, ikke mindre.

Denne uka ligger det vektede gjennomsnittet av målingene (fra FiveThirtyEight) på omlag 41 prosent. Til sammenligning klarte ikke Barack Obama seg mye bedre, cirka 48 prosent, på dette punktet i presidentskapet.  Ennå er det mange flere – rundt 53 prosent – som mener Trump gjør en dårlig jobb. Ser man bare på dette tallet er han fortsatt tidenes minst populære president.

Dessuten skjuler de overordnede tallene et såkalt intensitetsgap: Det er nesten dobbelt så mange som oppgir at de er veldig sterkt misfornøyde med ham (42 prosent), som de som gir ham maks skryt (24 prosent).

87 prosent: Republikanerne elsker ham

Men tallene ovenfor er altså alle velgere sett under ett.

Når det kommer til de som regner seg som republikanere, har Trump blitt en nesten ubestridt leder, med omlag 87 prosent oppslutning.

Ser man bort fra den enorme oppslutningen president George W. Bush hadde etter terrorangrepene i USA i 2001, så er Trump den mest anerkjente presidenten blant egne partifeller siden 2. verdenskrig (altså på dette stadiet i presidentskapet):

3,8 prosent: Laveste arbeidsledighet siden 1969

Trump har helt rett når han peker på positiv økonomisk utvikling i USA, og at en rekke indikatorer er svært gode etter hans første 500 dager.

I mai var arbeidsledigheten falt helt ned til 3,8 prosent – noe presidenten behørig har vektlagt – og økonomene tror ledigheten kan fortsette å synke. (Et lite «men»: noe av fallet skyldes at mange personer har falt helt utenfor arbeidslivet uten å søke jobber.)

Det er også riktig at veksten i arbeidsplasser, en av de viktigste enkeltfaktorene i amerikansk økonomi, ser bra ut. Sist måned var jobbtallet virkelig verdt å juble for: 223 000, betydelig bedre enn de fleste analytikerne hadde forventet.  (Trump overdriver riktignok med rundt en halv million når han knytter presidentskapet til tre millioner nye arbeidsplasser så langt – da teller han helt fra valgdagen tre måneder før han tiltrådte).

Det er imidlertid flere vesentlige ting om sammenligningsgrunnlaget Trump alltid utelater eller snakker usant om: Arbeidsledigheten har falt hver eneste måned siden oktober 2010 og ble mer enn halvert fra et toppunkt på 10 prosent fra da Obama arvet finanskrisen til Trump tok over (4,8 %). Arbeidsmarkedsrapportene viste også litt større årlig framgang i Obamas siste periode enn i Trumps første år i Det hvite hus.

20 prosent: antatt økning i ulovlige grensekrysninger fra Mexico

Siden ingen vet hvor mange personer som til enhver tid klarer å snike seg over den langstrakte og uoversiktlige grensa mellom USA og Mexico uten å bli oppdaget, er antallet som grensevaktene faktisk stanser, det beste barometeret.

Mens Trump fremdeles bruker tall for fjoråret når han holder taler – siden grensekrysningene da framsto som de laveste siden 1971 og var en nedgang på over 40 prosent siden han ble president – ser 2018 helt annerledes ut.

I april i år var antallet pågripelser 50 924, og i mai 51 912, ifølge nyhetsbyrået AP Ser man disse sifrene opp mot 42 463 i januar 2017, ser det altså ut til at det er 20 prosent flere grensekrysninger på Trumps 500-dagersmerke enn på tampen av Obamas periode.

Som kjent er det heller ikke bygget noen massiv mur langs hele Mexico-grensa ennå – Kongressen har ikke engang bevilget penger – og Mexico kommer defintivt ikke til å betale for den, slik Trump hevdet utallige ganger i valgkampen som et av sine viktigste løfter til velgerne.

3250 løgner og usannheter

President Trumps utsagn i det offentlige er så fulle av grove faktafeil, villedende framstillinger og rent oppspinn at faktasjekkere og andre journalister tegner nye streker i løgnstatistikken nesten hver dag.

Her er en av de løpende oversiktene, fra Washington Post. Den hadde passert 3250 oppføringer ved Trumps 500 første dager.

Da snakker vi alt fra kunnskapsløshet og spontane overdrivelser om ulike temaer – til vidtfavnende, enormt alvorlige løgner, som at justisdepartementets Russland-etterforskning er en bløff iscenesatt av Demokratene.

Faktisk ser det ut til at det bare har blitt verre de siste månedene. Mens han i snitt ble tatt i uriktige påstander 4,9 ganger per dag i starten av 2017, har han i vår vært oppe i 9 ganger per dag.

Noen dager er verre enn andre. 28. april i år noterte faktasjekkerne 44 tilfeller (mange i samme tale) av fri diktning, talltukling, historieforfalskning, forvrengning og andre usannheter.

102 turer til golfbanen

I løpet av de 500 første dagene har president Trump funnet tid til et fascinerende antall runder golf.

Det er ABC News som har talt opp 102 reiser til golfanlegg så langt (nesten utelukkende de eid av Trump-familien), der presidenten har tilbrakt minst fire timer hver gang journalistene har klart å loggføre besøkene. Til sammenligning hadde  Barack Obama – som Trump konstant latterliggjorde for å kaste bort tid på golf – rukket 37 golf-utflukter på samme punkt i presidentskapet.