49 grader i april – slik vil hetebølgen i India og Pakistan slå ut globalt

EN TIDLIG OG INTENS HETEBØLGE preger India og Pakistan, og konsekvensene vil bli globale. Ukas hovedsak handler om klimaendringer i praksis, men først:

UKAS RUNDE 

  • Politiet bar på onsdag vekk aksjonister fra Nordic Minings anleggsområde på Engebø ved Førdefjorden. Gruveselskapet har fått konsesjon til å utvinne rutil og granat på Engebøfjellet og tillatelse til å deponere 250 millioner tonn gruveavfall i Førdefjorden. På mandag begynte gruveselskapet å rive hus der industrianlegget skal bygges. Anleggsarbeidet begynner før Natur og Ungdom (NU) og Naturvernforbundet har fått svar på en klage på driftstillatelsen sendt til Nærings- og fiskeridepartementet. «Fjorden er framtida vår», sier lokallagsleder i NU, Vilde Aarseth, til Vårt Land. «Disse arbeidsplassene varer i beste fall til jeg er i 40-åra. Og da? Fjellet og fjorden er ødelagt.»
  • Equinor har sponsoravtaler med norske universiteter, og nå kommer det fram at avtalene inneholder krav om at samarbeidet skal omtales på en positiv måte i mediene. Det skriver E24. Studenter og forskere ved Universitet i Oslo reagerer og omtaler det som «grønnvasking». Equinor sier at avtaleformuleringen er en standard og at selskapet respekterer akademisk uavhengighet. 
  • I forkant av Equinors generalforsamling 11. mai oppfordret styret til å st...

Bli abonnent for å lese videre

Allerede abonnent? Logg inn med Vipps.

Test vårt digitalabonnement og få tilgang til alt innhold på Filter. De første 30 dagene er gratis! Les mer her eller klikk på knappen og bli abonnent i dag.

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.