Nyhetsbrev mandag 17. september: Merkel sparker «høyrevridd» etterretningssjef + Trumps mann hjemsøkes av overgrepsanklage fra 1982

  • Dette nyhetsbrevet kan du få gratis og reklamefritt rett i innboksen – klikk her!

HARDT MOT HARDT: Angela Merkel har bestemt seg for å gi sjefen for den tyske sikkerhetstjenesten sparken, ifølge Die WeltHans-Georg Maassen er hovedpersonen i nok en krise i Merkels koalisasjonsregjering, etter at etterretningstoppen i praksis gikk i åpen konflikt med kansleren i tolkningen av de høyreekstreme opptøyene i byen Chemnitz tidligere denne måneden. Innenriksminister Horst Seehofer – i klinsj med Merkel for andre gang i år – har i utgangspunktet uttrykt støtte til Maassen, som er beskyldt for å ha for tette bånd til høyreradikale politikere og ta for lett på voldstrusselen fra høyreekstreme grupperinger. I et møte med konservative politikere på torsdag skal Maassen ha uttalt at «Seehofer har sagt til meg at hvis jeg faller, så faller han også ». Kanslerens stab vil ikke kommentere opplysningen om at Merkel ber ham om å gå, en nyhet som kommer i forkant av et krisemøte med regjerningspartnerne om saken i morgen.

MORNA, MANAFORT: Donald Trumps helg har vært sånn passe:

  • Fredag kveld ble det klart at Trumps tidligere valgkampsjef, den mangeårige hvitsnippkriminelle Paul Manafort, har inngått en avtale om tilståelsesrabatt som innebærer at han skal samarbeide fullt ut med Mueller-etterforskningen – et av de viktigste vendepunktene så langt. Jepp, en av personene som deltok på selve det famøse møtet i Trump Tower mellom presidenkandidatens menn og russere som tilbød hjelp til å sverte Hillary Clinton, er nå påtalemyndighetens vitne. Manafort er den femte Trump-rådgiveren som tilstår i bytte mot kortere tid i fengsel i straffesaker spunnet ut av Russland-komplekset.
  • Utnevnelsen av Trump-nominerte Brett Kavanaugh som høyesterettsdommer kan bli utsatt og potensielt spore helt av, etter at universitetsprofessoren Christine Blasey Ford uventet sto fram med navn og beskrev sin detaljerte overgrepsanklage mot Kavanaugh i Washington Post i går kveld. Dette dreier seg om en hendelse drøyt 35 år tilbake i tid, og Kavanaugh (som den gang var rundt 17 år) nekter for alt, men minst én av republikanerne i komiteen som skal sende dommerutnevnelsen til avstemning, senator Jeff Flake, vil nå ha mer informasjon om saken ør prosessen fortseter. Les vår artikkel om den dramatiske utviklingen her.

NEPOTISME KF: Dagbladets avsløringer om det kommunale foretaket Omsorgsbygg i Oslo ser svært dårlig ut for direktør Per Morten Johansen, som er broren til byrådsleder Raymond Johansen. Omsorgsbygg-sjefen erkjente i et lengre intervju på fredag at habilitetsreglene ble brutt da hans forlover, hans datter og hans svigersønn ble ansatt i foretaket. Nå skriver Dagbladet at datteren hadde vært innom hele sju midlertidige stillinger i Omsorgsbygg, hvorav seks engasjementer ikke ble utlyst slik hovedregelen er i kommunen. Så fikk hun fast jobb fordi hun hadde krav på det etter lovens bestemmelser om langvarige midlertidige ansettelser.

FIKK DU MED DEG? Erik Solheim, FNs miljøsjef, skrøt av business class, gullkort og over 100 flyturer i året – rett før refs fra FNs revisor om nettopp dyre flyreiser. Singapore Airlines er visst favorittselskapet til flyentusiasten, som hater maten til United Airlines og ikke har prøvd Ryanair ennå.