3 dager igjen: Klamrer seg til håp om at taktiske stemmer ødelegger for Boris

Britene går til stemmelokalene torsdag – alt tyder på at Det konservative partiet og statsminister Boris Johnson går seirende ut. På gjennomsnittet av målingene ligger toryene med 43 prosent oppslutning, mens Labour og Jeremy Corbyn halter ti prosentpoeng bak.

  • Vi følger innspurten til parlamentsvalget i Storbritannia 12. desember med en kjapp oppdatering på den siste utviklingen. Deler av denne teksten er hentet fra vårt daglige nyhetsbrev, som du kan abonnere på her.
Men der det britiske arbeiderpartiet med god grunn virker å ha gitt opp håpet om å få et flertall i parlamentet, klamrer de seg nå til det halmstrået som er taktisk stemmegivning for å ødelegge for Boris Johnson. Valgsystemet er i Storbritannia er enkelt, men nådeløst: Kandidaten med flest stemmer i en valgkrets, vinner mandatet. I flere kretser ligger det imidlertid an til svært hard konkurranse: The Observer presenterte søndag en stor oversikt med 50 valgkretser der velgerne – dersom de for eksempel er sterke brexit-motstandere og for all del vil unngå en femårsperiode med Boris Johnson bak rattet – bør vurdere å stemme på det partiet som har best sjanse til å danke ut toryenes kandidat. «A hung parliament represents our best chance of halting Britain's steep decline», skriver gjestekommentator Will Hutton, som altså mener at et parlament uten noe tydelig flertall er landets beste sjanse akkurat nå. Mer konkret minner han om at taktisk stemmegivning har fungert før: Et definerende øyeblikk i det som...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.