2. des – dette skjedde mens du sov: Abortrettigheter i fare i USA, Giske leide ut ikke-godkjent bolig

God morgen. Det er torsdag 02. desember, og dette er noe av det som skjedde mens du sov:

Høyesterett i USA er i ferd med å dramatisk innskrenke amerikanske abortrettigheter. I går startet de ni dommerne behandlingen av en lov mot abort etter 15. uke som politikerne i Mississippi har innført, men som andre domstoler har funnet i strid med grunnloven og den historiske høyesterettsavgjørelsen i saken Roe v Wade i 1974. Signaler som kom i natt tyder på at det konservative flertallet i retten ønsker å komme delstaten i møte, skriver Reuters. «Grunnloven er verken for eller mot abort, men overlater saken til delstatene eller til Kongressens demokratiske prosess», sier Brett Kavanaugh, en av de tre dommerne som ble utnevnt til Supreme Court av Donald Trump som president. Går Høyesterett så langt som å vrake hele Roe-dommen – en gammel, våt drøm for de kristenkonservative politiske miljøene i USA –  betyr det at amerikanske kvinner mister den grunnlovsfestede retten til abort og at hvertfall 20 delstater innskrenker mulighetene for kvinner som ønsker å avslutte et svangerskap. 

* Trond Giske leide ikke bare ut rom til Eva Kristin Hansen i Trondheim. Han leide også ut en hybel i en kjeller som ikke var godkjent som bolig. Borettslaget må ta ansvaret, mener Giske. Adresseavisen.

* EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen sier det er på tide for EU-land å vurdere v...

Bli abonnent for å lese videre

Allerede abonnent? Logg inn med Vipps.

Test vårt digitalabonnement og få tilgang til alt innhold på Filter. De første 30 dagene er gratis! Les mer her eller klikk på knappen og bli abonnent i dag.

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.