Store demonstrasjoner sprer seg i Kina

FLERE DEMONSTRANTER ER arrestert i Shanghai etter at protestene mot strenge smittebegrensninger for andre dag på rad sprer seg til byer over hele landetProtestene, som også akkompagneres av krav om mer politisk frihet og tidvis har fått folk til å rope at president Xi Jinping må gå av – i seg selv straffbart med mange års fengsel i Kina – omtales nå som de mest omfattende siden studentopprøret i 1989. Fredelige demonstranter holder opp hvite, blanke plakater for å demonstrere hvordan de blir kneblet. Flere steder har folkemasser også revet ned gjerder og stengsler ment å sikre sosial distansering, og havnet i sammenstøt med politiet. Til gjengjeld er torg der demonstrantene har samlet seg, avstengt med nye sperringer. 

Kina står i sin verste covid-bølge så langt, med stadig nye toppnoteringer for smittespredning, mens ledelsen står hardt på null-covid-linja. Nedstengning kan ha vært medvirkende til den sendrektige responsen fra redningspersonell da ti brant inne i en leilighetsblokk i Xinjang-provinsen.
 


TREKKER SEG UT AV RUSSLAND: Miljøstiftelsen Bellona trekker seg ut av Russland, etter å ha vært aktive i mer enn 30 år med kontorer i Murmansk og St. Petersburg. Krigen gjør det umulig for organisasjonen å bli i landet, og det opprettes derfor et kontor i Vilnius i Litauen som skal fortsette å jobbe med russiske miljøutfordringer. «Vi må forberede oss på at sikkerhetsfaren ...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.