Store demonstrasjoner sprer seg i Kina

FLERE DEMONSTRANTER ER arrestert i Shanghai etter at protestene mot strenge smittebegrensninger for andre dag på rad sprer seg til byer over hele landetProtestene, som også akkompagneres av krav om mer politisk frihet og tidvis har fått folk til å rope at president Xi Jinping må gå av – i seg selv straffbart med mange års fengsel i Kina – omtales nå som de mest omfattende siden studentopprøret i 1989. Fredelige demonstranter holder opp hvite, blanke plakater for å demonstrere hvordan de blir kneblet. Flere steder har folkemasser også revet ned gjerder og stengsler ment å sikre sosial distansering, og havnet i sammenstøt med politiet. Til gjengjeld er torg der demonstrantene har samlet seg, avstengt med nye sperringer. 

Kina står i sin verste covid-bølge så langt, med stadig nye toppnoteringer for smittespredning, mens ledelsen står hardt på null-covid-linja. Nedstengning kan ha vært medvirkende til den sendrektige responsen fra redningspersonell da ti brant inne i en leilighetsblokk i Xinjang-provinsen.
 


TREKKER SEG UT AV RUSSLAND: Miljøstiftelsen Bellona trekker seg ut av Russland, etter å ha vært aktive i mer enn 30 år med kontorer i Murmansk og St. Petersburg. Krigen gjør det umulig for organisasjonen å bli i landet, og det opprettes derfor et kontor i Vilnius i Litauen som skal fortsette å jobbe med russiske miljøutfordringer. «Vi må forberede oss på at sikkerhetsfaren øker ved de russiske atominstallasjonene og avfallslagrene», forklarer Bellona-leder Frederic Hauge i en pressemelding. Et av prosjektene Bellona har arbeidet med i Russland er å fjerne atomavfall i marinebasen i Andrejevbukta på Kolahalvøya. 

Forrige uke ble det også kjent at Russland går ut av journalistnettverket Barents Press International, et samarbeid mellom landene i Barentsregionen (Norge, Sverige, Finland og Russland). Barents Press Russland har selv valgt å legge seg ned fra 1. januar. Årsaken er at Russland fra 1. desember innfører nye lover som gjør det straffbart å være «under påvirkning» av såkalte «utenlandske aktører», og at sikkerhetstrusselen dermed blir for stor. «Barents Press ble først etablert da den sovjetiske muren falt og man endelig kunne inngå samarbeid mellom øst og vest. Det var eufori og optimisme. Nå har vi gått tilbake til hvordan det var før», sier Amund Trellevik, styreleder i Barents Press Norge. 


NIESEN TIL IRANS ÅNDELIGE leder Ayatolla Ali Khamenei har i sosiale medier kalt regimet morderisk og oppfordret andre land til å kutte båndene. Farideh Moradkhani ble forrige uke arrestert, opplyser hennes bror på Twitter. Begge er kjent som regimekritiske aktivister og barn av ayatollahens svoger, en nå avdød og i mange år sentral opposisjonsfigur i landet. Iran står i en fullstendig menneskerettighetskrise, sier FN. Høykommissær Volker Turk krever uavhengig gransking av hvordan landet har møtt demonstranter gjennom protestbølgen i høst, skriver CNN.


DAGENS VM-SAK: Iran har klaget USA inn for mesterskapets etiske komité etter at sistnevntes fotballforbund brukte det iranske flagget uten den islamske statens emblem i en grafikk på sosiale medier i anledning morgendagens kamp mellom de to nasjonene. Det skriver The Guardian. Amerikanerne har siden slettet grafikken, men også bekreftet at det aktuelle flagget ble brukt som en soldaritetsmarkering overfor iranske kvinner som kjemper for sine menneskerettigheter. Iran krever at de utestenges i ti kamper, i henhold til Fifa-regler om å respektere «verdigheten og integriteten» til motstandernes land.
 


  • Interessert i å lese mer om hvordan fotballen blir brukt for å pusse på imaget til totalitære oljestater? Du får fortsatt vårt spesialnummer om sportsvasking uten ekstra konstnad når du kjøper et årsabonnement på Filter Nyheter og vårt trykte månedsmagasin! Klikk her for å lese mer!

TROR DET KOMMER FLER MISSILER: Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj har advart om at Russland planlegger nye missilangrep på landet, og ber i sin kveldstale søndag både forsvarsstyrker og sivilbefolkning om å forberede seg. Store deler av landet er fortsatt uten elektrisitet, vinterkulda er på vei og USA, EU og Canada har i helga fått på plass planer for å donere landet kraftige generatorer. Men Vesten må også intensivere våpenleveransene til Ukraina og stramme inn sanksjonene mot Russland for å bidra til en slutt på krigen, som Putin ellers mener er i hans interesse å dra ut tid, mener mener den estiske utenriksministeren, Urmas Reinsalu. Han er i dag er i Kyiv med Anniken Huitfeldt (Ap) og andre nordiske og baltiske kolleger. Overfor NRK sier Huitfeldt seg enig i at det må doneres mer våpen ved siden av humanitær hjelp og gjenoppbygging. Storbritannia har i dag kunngjort at de sender presisjonsstyrte missiler som en del av sin siste hjelpepakke.