17 dager igjen: Boris styrer mot seier med «ambisjonsløst» tory-program

Ville statsminister Boris Johnson faktisk klare å overgå Labour-leder Jeremy Corbyns vidløftige og økonomisk rause valgprogram med lovnader om 83 milliarder pund til alt fra helsevesenet til økte lønninger for offentlige ansatte?

  • Vi følger innspurten til parlamentsvalget i Storbritannia 12. desember med en kjapp oppdatering på den siste utviklingen. Deler av denne teksten er hentet fra vårt daglige nyhetsbrev, som du kan abonnere på her.

Nei, og sannsynligvis var det aldri planen. Toryenes program kommer bare med snaut 3 milliarder pund i nye investeringer og blir av kritikere omtalt som «ambisjonsløst». Men ambisjonen er jo likevel temmelig tydelig: Sikre valgseier etter flere uker med ledelse på meningsmålingene – og deretter gjennomføre brexit.

The Guardians økonomiredaktør Larry Elliott sammenligner det hele med en fotballkamp hvor toryene leder med to mål når det bare gjenstår 20 minutter å spille. Corbyn må i angrep, mens Johnson kan spille defensivt: Han vil svært lite, annet enn å vinne.

Men noe må han da lokke velgerne med, annet enn personlige garantier om at Storbritannia skal forlate EU i januar 2020 dersom toryene får flertall? Jo, han lover også at regjeringen vil fremforhandle en handelsavtale med EU i løpet av neste år.

I tillegg vil de konservative øke antallet sykepleiere med 50 000 gjennom stipender, rekruttering og tiltak for å hindre at folk slutter i yrket, sikre 250 000 nye plasser i barnepassordninger for tre- og fireåringer og etablere et eget milliardfond for å vedlikeholde veinettet.

Til noens overraskelse kommer programmet uten varslede skattekutt, men heller med et slags løfte om status quo. Ifølge BBC vil statens skatteinntekter totalt sett øke bittelitt dersom toryene vinner valget, noe som på ingen måte kan sammenlignes med de omfattende endringene Corbyn og Labour planlegger å gjennomføre.

Før helga hadde Det konservative partiet en markant ledelse på flere enkeltmålinger, blant annet The Observer sin, hvor toryene oppnådde 47 prosent mot Labours 28. På snittet av alle meningsmålinger ligger de konservative nå med 43 prosent, mens arbeiderpartiet har 29 og Liberaldemokratene 15, ifølge Politico.