14 dager igjen: Toryene med massivt flertall i viktig meningsmåling

Der snittet av meningsmålingene over tid har vist at Det konservative partiet har en klar ledelse på hovedkonkurrenten i Labour, publiserte YouGov onsdag sin aller første prognose etter den såkalte MRP-modellen.

  • Vi følger innspurten til parlamentsvalget i Storbritannia 12. desember med en kjapp oppdatering på den siste utviklingen. Deler av denne teksten er hentet fra vårt daglige nyhetsbrev, som du kan abonnere på her.

Enkelt forklart: Modellen tar hensyn til at parlamentsvalg i Storbritannia er en kamp om 650 individuelle seter. Over 100 000 respondenter har deltatt.

Mer komplisert: Kjennetegn ved respondentene, inkludert kjønn, alder og hvordan de stemte ved forrige valg, blir knyttet til hva de svarer på spørsmålet om hva de vil stemme 12. desember. Dataene blir brukt til å estimere sannsynligheten for at velgere med lignende karakteristikker stemmer på de ulike partiene. Deretter estimeres antall velgere med samme karakteristikker i de ulike valgkretsene, slik at det blir mulig å si noe om sannsynlig valgresultat i kretsene. Les mer her.

I 2017 kunne YouGov som eneste analysebyrå predikere at ingen av partiene lå an til rent flertall i parlamentet, noe som viste seg å stemme. Nå er situasjonen ganske annerledes:

Det konservative partiet ligger an til å vinne 359 seter, noe som vil gi dem et rent flertall med 68 seters overvekt. Dette er opp 42 seter fra forrige valg. Labour ligger an til å miste 51 seter og havner på 211.

https://twitter.com/YouGov/status/119981271310...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.