Der snittet av meningsmålingene over tid har vist at Det konservative partiet har en klar ledelse på hovedkonkurrenten i Labour, publiserte YouGov onsdag sin aller første prognose etter den såkalte MRP-modellen.

  • Vi følger innspurten til parlamentsvalget i Storbritannia 12. desember med en kjapp oppdatering på den siste utviklingen. Deler av denne teksten er hentet fra vårt daglige nyhetsbrev, som du kan abonnere på her.

Enkelt forklart: Modellen tar hensyn til at parlamentsvalg i Storbritannia er en kamp om 650 individuelle seter. Over 100 000 respondenter har deltatt.

Mer komplisert: Kjennetegn ved respondentene, inkludert kjønn, alder og hvordan de stemte ved forrige valg, blir knyttet til hva de svarer på spørsmålet om hva de vil stemme 12. desember. Dataene blir brukt til å estimere sannsynligheten for at velgere med lignende karakteristikker stemmer på de ulike partiene. Deretter estimeres antall velgere med samme karakteristikker i de ulike valgkretsene, slik at det blir mulig å si noe om sannsynlig valgresultat i kretsene. Les mer her.

I 2017 kunne YouGov som eneste analysebyrå predikere at ingen av partiene lå an til rent flertall i parlamentet, noe som viste seg å stemme. Nå er situasjonen ganske annerledes: