Zelenskyj maner til europeisk samhold på norsk energimesse

SAMHOLD OG GRØNN ENERGI: «Russland skaper kriser og vil tvinge dere til å forlate de europeiske verdiene. Det er behov for en politikk som forener Europa» sa Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj da han via videolink talte på energikonferansen Offshore Northern Seas (ONS) i Stavanger i dag. Zelenskyj snakket til energibransjefolk fra hele verden om hvordan krigen i landet hans har vist hvor ustabilt gassmarkedet er, og oppfordret til å møte krisa med europeisk samhold med ukrainerne og økte investeringer i fornybar energi som sol- og vindkraft. Presseområdet på messa ble senere evakuert under seansen med Tesla-gründer Elon Musk, da aksjonister utløste brannalarmen.


TORY-VELGERNE LEI AV PRIVAT KRAFT: Halvparten av velgerne som stemmer konservativt i Storbritannia er nå tilhengere av å nasjonalisere kraftbransjen. Det viser en undersøkelse The Times omtaler i dag. En annen undersøkelse, omtalt i The Guardian, viser at en av fire briter planlegger å ikke varme huset i vinter, og at 17 prosent av barnefamilier vurderer å ta opp lån for å dekke energiregninga. Både energikostnadene, renta og inflasjonen biter godt fra seg i husholdningsbudsjettene til briter som europeere ellers, og hvordan krisa skal møtes fra myndighetenes side dominerer debatten mellom Liz Truss og Rishi Sunak, som kjemper om å overta etter Boris Johnson som partoleder og statsminister. Sunak angrep i helga Truss’ idè om å kutte merverdiavgiften for å gi husholdningene mer å rutte med. Hun har bekjentgjort at hun lener mot å innføre en form for spisset støtte mot de som trenger det mest, men er åpen for å innføre flat pengestøtte til alle



VIL KOSTE ARBEIDSPLASSER: Det er ikke mulig å temme den galopperende inflasjonen uten å sende «sjokkbølger» gjennom fremvoksende markeder og offer av arbeidsplasser, var budskapet til euro-sentralbankens styremedlem og økonomiprofessor Isabel Schnabel da hun snakket på den amerikanske sentralbankens årlige symposium i Jackson Hole i Wyoming i helga. Det er likevel verdt prisen: «Jo lenger inflasjonen forblir høy, jo høyere er risikoen for at offentligheten mister tilliten til at vi har vilje og evne til å bevare kjøpekraft» ifølge Schnabel. Problemet er at renteøkinger ikke ser ut til å ha allverdens effekt, blant annet fordi inflasjonen i stor grad er drevet av energikrisa, og at makrotrender som deglobalisering og demografiske endringer bidrar til begrensninger på tilbudet av vare- og tjenesteproduksjon. Trolig må verdens myndigheter dermed bidra med å bruke mindre penger, slik den norske regjeringen blant annet har lovet å gjøre i neste års statsbudsjett. 


FLOMKATASTROFE AV ENORM SKALA: «Vi har ingenting igjen», konstaterer en 25 år gammel lærer i Sindh-provinsen sør i Pakistan i et intervju med Al Jazeera: «Vi har beholdt livet, men kan ikke leve her mer». Han er en av millioner som har sett sitt hjem og sine kornmarker bli vasket bort av de enorme oversvømmelsene som har kommet i kjølvannet av årets uvanlig kraftige monsunregn – en naturkatastrofe som har kostet over 1000 mennesker livet og beskrives som «klimadystopien på dørstokken» av landets klimaminister Sherry Rehman, ifølge Al Jazeera. De første hjelpesendingene kom fra Tyrkia og De forente arabiske emirater søndag, mens pakistanske myndigheter trygler verdenssamfunnet om mer bistand.