Zelenskyj i nylig befridd by: «Dette skal skje overalt»

BESØKTE BEFRIDD BY: Volodomyr Zelenskyj troppet i dag opp i den nylig befridde knutepunkt-byen Izium, strategisk beliggende sentralt i Kharkiv-regionen. I kontrast til Vladimir Putin, som ikke har vist seg i nærheten av fronten, hilste den ukrainske presidenten på soldater og takket dem for innsatsen idet det ukrainske flagget symboltungt ble heist foran det utbrente rådhuset. «Dette skal skje i hver by og hver landsby i Ukraina», skriver Zelenskyj i en Telegram-oppdatering. Izium bærer preg av at russernes uttrekning skjedde i hast og nærmest panikkartet, der alt fra store matlagre til klesvask på tørkesnorer ble etterlatt. Zelenskyj sammenlikner ødeleggelsene i byen med Butsja, forstaden til Kyiv der russernes herjinger og menneskettighetsbrudd sjokkerte en hel verden etter befrielsen i slutten av mars. 


SKJØT NED IRANSK DRONE: Britisk etterretning sier i dag at det russiske militæret sannsynligvis har tatt i bruk iranske droner i krigføringen i Ukraina. Ukrainske myndigheter meldte i går at det er skutt ned en såkalt Shahed-136 i nærheten av Kupjansk, noe som tyder på at russerne satser på å bruke iransk materiell til taktiske angrep bak frontlinjene. Shahed-136 er et ubemannet fartøy som er kjent fra flere angrep i Midtøsten, blant annet på oljetankere i Gulfen, og har en rekkevidde på 2500 kilometer. Det er tidligere meldt at russerne kjøper krigsmateriell fra Nord-Korea for å erstatte det som er ødelagt i krigen.

  • I morgen kommer ukas utgave av strømspalten Filter KALDDUSJ. Vil du motta ukentlige nyhetsoppdateringer om strømkrisa kan du tegne et abonnement. Klikk her! 

GÅR ETTER ENERGISELSKAPENES SUPERPROFITT: EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen tok til orde for en ekstraordinær kriseskatt på energiselskapers ekstraordinære inntekter og omfordele dem til «de som trenger det mest» da hun holdt sin årlige tale om unionens tilstand til EU-parlamentet i Strasbourg i dag. Presidenten mener fossilbrensel-selskapene bør ha et tak på hvor høy profitt de bør ha i perioder når de har inntekter de «verken har drømt om eller budsjettert for» på grunn av krigen i Ukraina. Hun sier dette kommer i tillegg til planene om et pristak på gass, som hun tidligere har luftet blant annet i samtaler med Norges statsminister (han er motstander av et slikt tak, blant annet fordi det reduserer insentiver til strømsparing).

Von der Leyen nevnte Støres forslag om å sette ned en arbeidsgruppe for å se på tiltak for å bringe gassprisen ned til et «rimelig nivå» og sier EU vil samarbeide med Norge om dette. Hun løfter dessuten fram hydrogen som energibærer og mener en satsning på dette kan bli en «gamechanger» for Europa.

VURDERER KINA-SANKSJONER: USA vurderer en ny sanksjonspakke mot Kina for å avskrekke regimet i Beijing fra å invadere Taiwan. EU er under press for å gjøre det samme, ifølge kilder som lekker til Reuters. Diskusjonene i Washington DC skjer som en respons på den økte spenningen etter Nancy Pelosis besøk til Taipei i starten av august, noe som utløste omfattende kinesiske militærøvelser i farvannet rundt øya i Sør-Kina-havet – inkludert missiler som ble skutt over den. Vesten har allerede begrenset handelen av databrikker, superledere og annet sensitivt utstyr til Kina. Gitt landets rolle i verdensøkonomien kan strengere sanksjoner få større implikasjoner enn de som er lagt på Russland.

SVENSKENE VENTER PÅ ENDELIG VALGRESULTAT: 96 prosent av stemmene er i skrivende stund telt opp, og i løpet av kvelden vil det etter alt å dømme bli kunngjort et endelig valgresultat i Sverige. Valgeksperter sier til SVT at det er svært liten mulighet for at de siste stemmene vil endre bildet vi har sett siden mandag: At den borgelige blokken ender med ett riksdagsmandat mer enn den sosialistiske, og at Sveriges neste statsminister trolig heter Ulf Kristersson og representerer Moderaterna.

Han står likevel overfor flere dilemmaer i regjeringsforhandlingene: Sverigedemokratene motsetter seg Moderaternas krav om at nivået på arbeidsledighetstrygden skal reduseres til nivået før pandemien, Liberalerna og SD har rakt motsatte syn på hvor mange asylsøkere landet skal ta imot og i hvilken grad Sverige skal integreres i EU, og både Kristdemokraterna og L nekter å gå med på en reduksjon i bistandsbudsjettet, skriver SVT

Ha en fortsatt god onsdag! Hilsen Filter-redaksjonen

Foto: Handout fra Ukrainas presidentkontor


Bli abonnent – få Josimar og Natt&Dag uten kostnad i ett år

Tegn et årsabonnement på Filter nå og vi gir deg kultur- og utelivsavisa NATT&DAG og fotballtidsskriftet JOSIMAR uten kostnad i ett år. Les mer her eller klikk her for å bli årsabonnent!

Allerede abonnent hos Filter? Da skal du ha fått en epost om Natt&Dag og Josimar. Send mail til [email protected] hvis du ikke har mottatt denne!