Zelenskyj i FN: – Ukrainas kamp er verdens kamp for en regelbasert verdensorden

Volodymyr Zelenskyj taler til FNs 78. generalforsamling. Skjermdump fra videooverføringen

UKRAINAS KAMP FOR OVERLEVELSE er verdens kamp for sikkerhet, og Russlands mål med det invaderte landet er å gjøre det til et våpen mot den regelbaserte verdensordenen. Det var Volodymyr Zelenskys budskap i hans tale til FNs generalforsamling i natt; en tale ment å sørge for at verdens statsledere ikke glemmer den største krigen i Europa siden 1945 blant sine bestrebelser for en mer rettferdig ressursfordelig og å stanse klimaendringer. 

Den ukrainske presidenten minnet om det russiske regimets gjentakende aggressive framferd i såvel Syria som Georgia og Moldova, økt kontroll over Belarus og press mot de baltiske landene. Han sa at etterkrigstidas fokus på å unngå atomkrig mellom stormakter har ført til en undervurdering av de andre verktøyene i aggressorens kasse, som struping av matvareeksport, manipulasjon av olje- og gassmarkeder og systematisk bombardering av energi-infrastruktur. Zelenskyj argumenterte dessuten for at Russlands bortføring av ukrainske barn er en krigsforbrytelse og et folkemord. Den russiske utsendingen til den 78. generalforsamlingen skal først på podiet for å svare senere denne uka. Sergej Lavrov ankom New York i natt. The New York Times/BBC News/AFP

ISRAELS UTSENDING til generalforsamlingen protesterte mot Iran ved å holde opp et bilde av Mahsa Amini mens Irans president snakket. Han ble vist ut av sikkerhetsvakter. Reuters

ISRAE...

Bli abonnent for å lese videre

Allerede abonnent? Logg inn med Vipps.

Test vårt digitalabonnement og få tilgang til alt innhold på Filter. De første 30 dagene er gratis! Les mer her eller klikk på knappen og bli abonnent i dag.

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.