Ytterligere to demonstranter henrettet i Iran

Mohammad Mehdi Karami. Foto: Handout

FLERE HENRETTELSER I IRAN: Mohammad Mehdi Karami og Mohammad Hosseini ble i helga tredje og fjerde demonstrant som henrettes i Iran som straff for deltakelse i protestbevegelsen mot prestestyret og de drakoniske, religiøse lovene som gjennomsyrer det iranske samfunnet. Hengingen av de to, som begge var i starten av 20-åra, er møtt med unisone fordømmelser i Vesten.

Formelt var Karami og Hosseini anklaget for å ha drept et medlem av den paramilitære styrken myndighetene har møtt demonstranter med i høst og vinter. Men ifølge FN og menneskerettighetsgrupper ble deres tilståelser presset fram – i Hosseinis tilfelle med brutal vold og tortur, ifølge hans advokat (beskyldningene tilbakevises av iranske myndigheter). Amnesty hevder at 26 av de over 19 000 demonstrantene som skal være arrestert, ligger an til å bli dømt til døden. 

Lørdag utnevnte Irans øverste leder Ali Khamenei en ny politisjef, uten å opplyse om hvorfor tidligere politisjef Hossein Ashtari ble skiftet ut. Samtidig ga Khamenei ordre til politiet om å «forbedre sin kapasitet» og «å trene opp spesialstyrker for ulike sikkerhetsektorer». Den nye politisjefen Ahmad-Reza Radan (59), som har en fortid i Rev...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.