Ytre høyre seirer i Italia-valg

VALGDAGSMÅLINGER VISER at ytre høyre-koalisjonen har seiret i det italienske valget. Giorgia Melonis parti Italias brødre får rundt 21 prosent av stemmene og sammen med Silvio Berlusconi og Matteo Salvinis mindre partier 41-45 prosent av mandatene i parlamentet, mot venstresidens 25-29.

 Koalisjonen regnes som den mest ytterliggående som har styrt landet siden Mussolinis tid.

Meloni, som startet sin politiske karriere i det nyfascistiske ungdomspartiet Ung front, har gått til valg på strengere innvandringspolitikk og innskrenkning av homofiles rettigheter og sådd tvil om hun vil stemme for den neste sanksjonspakken mot Russland, blir trolig statsminister i EUs tredje største medlemsland. Venstresidens koalisjon, stablet på beina etter at Mario Draghis teknokratiske regjering falt i sommer, maktet bare å skaffe seg 25-29 prosent oppslutning, mens den populistiske Femstjernersbevegelsen får rundt 15.

Valgdeltakelsen falt hele 10 prosentpoeng siden forrige valg.

Bli abonnent for å lese videre

Støtter du oss allerede? Logg inn med Vipps.

Test vårt digitalabonnement og få tilgang til alt innhold på Filter. De første 30 dagene er gratis! Les mer her eller klikk på knappen og bli abonnent i dag.

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.