Ytre høyre-kandidat størst i primærvalg i Argentina

Javier Milei. Foto: Todo Noticias (https://www.youtube.com/watch?v=myRNpPobQiA). CC BY 3.0

YTRE HØYRE-KANDIDATEN Javier Milei (52) leder primærvalget i Argentina og har over 32 prosent oppslutning etter at 65 prosent av stemmene er telt opp. Holder resultatet seg blir hans parti større enn begge de to tradisjonelle styringspartiene; et kraftig varsku til den tradisjonelle konservative blokken (27,7 prosent oppslutning) og den regjerende peronistkoalisjonen (25,8 prosent) før hovedvalget i høst. 

Milei – en klimafornekter som sprer konspirasjonsteorier om «kulturmarxisme», vil legge ned Argentinas sentralbank og forby abort i alle tilfeller – er en beundrer av Donald Trump og Jair Bolsonaro. Hans ferd til toppen av argentinsk politikk er et tegn på utbredt misnøye med den rådende politikken i landet, mener eks-president Mauricio Macri fra det konservative partiet. Argentina sliter blant annet med høy inflasjon, en svekket valuta, tom statskasse og stor gjeld til Det internasjoanale pengefondet. Reuters/AP News

MILITÆRJUNTAEN I NIGER har erklært at landets avsatte og fengslede president Mohamed Bazoum skal straffeforfølges for høyforræderi. Juntaen skjerper samtidig språkbruken mot nabolandene og kaller sanksjonene mot Niger «illegale, inhumane og nedverdigende». Søndag ble seks soldater fra hæren og ti påståtte terrorister drept i sammenstøt i landet. France24 (AFP)

EN 22 DAGER GAMMEL ba...

Adgang til hele Filter. Avslutt når som helst

Et abonnement på Filter er en uvurderlig støtte til et uavhengig og seriøst, norsk avisprosjekt.

Digital. Kun kr 70/mnd

Første 30 dager gratis! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 100/mnd

Mest fleksibelt. Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 900/år

Mest for pengene! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.