Xi Jinping blir øverste leder i Kina i hvertfall fem år til

XI JINPING ER SIKRET EN historisk tredje periode som øverste leder i Kina. Partiets sentralkomité har som ventet valgt 69-åringen til generalsekretær for en ny femårsperiode, i et stort skritt tilbake mot enmannsvelde etter flere tiår der makten i verdens mest folkerike land i større grad har vært delt mellom medlemmer av den politiske eliten. Xi, som i sin tale skrøt av den økonomiske veksten og sosiale stabiliteten som ifølge ham råder i Kina, blir samtidig gjenvalgt som øverste leder av Folkets frigjøringshær og fyller Politbyråets stående komité med støttespillere – utpregede ja-menn som forteller lederen det han helst vil høre, ifølge vestlige eksperter. «En maktkonsolidering vi ikke har sett siden Mao», sier en i Eurasia Group, et politisk konsulentselskap i New York. Den formelle tiltredelsen skjer først til våren. Den stramme koreografien på seansen i Beijing ble brutt ved en anledning, da tidligere statsminister Hu Jintao uten forklaring ble ført ut av salen. Det har vært spekulert i at episoden kan ha dreid seg om alt fra et illebefinnende til at en politisk protest ble avskåret. AFP/AP News

Bli abonnent for å lese videre

Støtter du oss allerede? Logg inn med Vipps.

Test vårt digitalabonnement og få tilgang til alt innhold på Filter. De første 30 dagene er gratis! Les mer her eller klikk på knappen og bli abonnent i dag.

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.