Wikipedia-sjef lanserer utfordrer til Facebook. Slik gikk det med de som har prøvd før ham

Tre dager etter at denne skribenten meldte seg opp på WT:Social, det nye sosiale mediet som Wikipedia-grunnlegger Jimmy Wales annonserte forrige uke, har han allerede tre (vilt fremmede) venner – og en feed full av interessante overskrifter. Debuten virker lovende. Det er også noen åpenbare barnedomssykdommer ute og går – videoer som ikke spiller og artikler på asiatiske språk ytterst få brukere med norsk IP-adresse forstår – men de må den legendariske nettgründerens teknikere kjapt kunne luke ut. Verre er det kanskje at det er så lite liv i kommentarfeltet? Og at nettstedet, nesten en uke etter oppstarten, verken har et forum for terrengløpere i Østmarka eller særlig mange diskusjoner av fusionjazz fra første halvdel av 70-tallet? Slik sett illustrerer WT.Social, slik plattformen fremstår i dag, det største iboende problemet ved å etablere nye konkurrenter til Facebook, Instagram og Twitter: Et sosialt medium er ikke mer interessant enn dem som bruker det. Og jo flere som er med, jo større er tilgangen på engasjerende materiale. Winner takes it all. Naturlige monopoler.

Vil ta betalt for å skåne deg for clickbait

Det betyr ikke at det må være umulig å etablere konkurrenter til de etablerte some-gigantene. Det er hvertfall ikke vanskelig å finne folk som har noe å utsette på hvordan de fungerer i dag – enten det er algoritmisk ensretting og polariserende ekkokammere, spam og spredningen av misinformasjon, forvaltningen av persondata, avhengighetsskapende design eller enten for streng eller for slapp moderering. For Jimmy Wales synes det å være det generelle kvaliteten på innholdet som presenteres, med utstrakt clickbait og villedende overskrifter, som er hovedårsaken til at verden trenger et alternativ til Facebook. Han identifiserer Facebooks forretningsmodell, med annonser som eneste inntektskil...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.