Wagner blir – intensiverer angrepene i Bakhmut

Den russiske paramilitære gruppa Wagner er lovet nye forsnyninger av våpen og ammunisjon, slik at de blir værende i Bakhmut, hevder leder Jevgenij Prigozjin i dag. Før helga publiserte han en video der han i sterke ordelag kritiserte forsvarsdepartementet i Moskva for å falle Wagner-soldatene i ryggen. Den amerikanske tenketanken ISW mener kranglingen mellom Prigozjin, hærsjef Gerasimov og forsvarsminister Sjojgu viser hvordan ledelsen i Kreml mangler evnen til å kommandere underordnede som Prigozjin (og den tsjetsjenske lederen Ramzan Kadyrov) og dermed er hensatt til å forhandle med dem. 

Samtidig er artilleribeskytningen av den hardt prøvede Donbas-byen intensivert, og ifølge den ukrainske toppgeneralen i området virker det som om Russland gjør et siste forsøk på å ta over kontrollen før den såkalte Seiersdagen markeres over hele landet i morgen. Fem personer ble dessuten skadet i Kyiv og et matvarelager i Odessa satt i brann etter en ny bølge russiske luftangrep natt til i dag.


INTERESSERT I NYNAZISME: Mauricio Garcia (33), gjerningsmannen bak helgas skyteangrep på et kjøpesenter i Dallas i Texas, bar merker som knyttes til høyreekstrem ideologi. I tillegg har etterforskere funnet some-kontoer de mener kan knyttes til Garcia som uttrykker interesse for nynazisme og hvit makt-tankegang, melder AP. Drapsmannen hadde også en bakgrunn med mental uhelse. Bekymring for hans velbefinnende lå bak at 31-åringen i 2008 ble avskjediget fra en stilling i USAs hær, ifølge ABC News

Ni personer er nå drept i hendelsen, inkludert gjerningsmannen selv. Flere er innlagt på sykehus og i kritisk tilstand. HENRETTET FOR BLASFEMI: I Iran er to personer henrettet i fengsel for å ha brent Koranen og fornærmet Profeten, opplyser landets justismyndigheter. Advokaten til den ene sier hans klient var uskyldig i anklagene om å ha drevet flere some-kontoer dedikert til spredningen av ateisme og det prestestyret i landet mener er skjendig av helligdommer. Den Oslo-baserte organisasjonen Iran Human Rights omtaler henrettelsene som «grusome handlinger utført av et middelaldersk regime». Selv om det har vært stadig flere henrettelser i Iran etter at de brede protestene mot regimet brøt ut i fjor, er det å ta livet av folk utelukkende for blasfemi fortsatt relativt sjeldent, skriver BBC NewI helga ble svensk-iranske Habib Chaab, grunnleggeren av en separatistbevegelse i Khuzestan-provinsen, henrettet på anklager om å stå bak et terrorangrep på en militærparade for fem år siden. Henrettelsen ble fordømt av EU.


KAN MISTE MEDLEMSSKAPET: Organisasjonsutvalget i Fremskrittspartiet har vedtatt å forberede en sak om sanksjoner mot Lars Petter Solås (38), ordfører- og førstekandidat til Oslo bystyre ved høstens kommunevalg. Det betyr at Solås kan bli fratatt partimedlemsskapet permanent eller i en periode og/eller få begrenset anledning til å ha tillitsverv og delta på arrangementer og møter i regi av Frp, skriver VGDet ble fredag kjent at Solås hadde oppført seg trakasserende og truende mot flere journalister i fylla på et nachspiel i forbindelse med partiets landsmøte i april. Solås har til Dagbladet sagt at han beklager hendelsen. Han er nå sykmeldt.


Prøv vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.