Voldstiltalt politimann forklarte seg i retten: «Ble for mye»

Politimannen som er tiltalt for vold mot en 28-åring på Kongsberg i oktober i fjor, har i dag gitt sin versjon av saken i retten. Han nekter straffskyld, sier han oppfattet at voldsofferet var involvert i trusler mot en vakt tidligere på kvelden og var aggressiv, og at han idet de havnet på bakken opplevde en motstand som ble for mye for ham å håndtere.

Politimannens forsvarer, John Christian Elden, betonet over retten at den ikke måtte la seg påvirke av pressedekningen av saken, og viste fram en kniv og en batong som den fornærmede hadde på seg den aktuelle kvelden.

Spesialenheten for politisaker mener ifølge VG at det som skjedde var i strid med forventet politiadferd. Ingen av den voldstiltalte politimannens patruljekollegaer oppfattet situasjonen som truende før politimannen la Simensen i bakken, og alle har gitt uttrykk for at de ikke var forberedt politimannens plutselige eskalering og maktutøvelse.

FRA FATTIGDOM TIL KONGENS BORD: Som flere medier spådde i går, er Lubna Jaffery (43) utnevnt til ny kultur- og likestillingsminister. Hun ble presentert av statsminister Jonas Gahr Støre på Slottsplassen etter dagens statsråd, og etterfølger Anette Trettebergstuen, som gikk av forrige uke på grunn av sine brudd på habilitetsregler. Verdt å lese: Jafferys egen fortelling fra 2019 om å vokse opp i en familie av lavtlønnede arbeidsinnvandrere.

Kunnskapsminister Tonje Brenna forklarte seg i går for kontroll- og konstitusjonskomiteen om sine habilitetsbrudd, men Frps Sylvi Listhaug er ikke tilfreds og tar initiativ til at komiteen oppretter en formell sak. Listhaug mener blant annet Brenna må svare bedre på hvorfor det gikk flere uker fra hennes egen statssekretær ba om vurdering av sin habilitet til hun selv gjorde det samme, og hvorfor det gikk tre måneder fra Brennas venn, advokat Frode Elgesem, ba statsråden vurdere habiliteten sin til hun faktisk erklærte seg inhabil overfor ham. Brennas settestatsråd i saken, Anne Beathe Tvinnerheim (Sp), erklærte i går oppnevnelsen av Elgesem som styremedlem i Wergelandsenteret for ugyldig.
 


  • Kjøper du et årsabonnement på Filter Nyheter i juni eller juli, gir vi halve summen til den russiske avisa Mediazona. Den er nå en av få uavhengige, Putin-kritiske redaksjoner som jobber mot det russiske publikummet. Klikk her for å lese mer!
  • Du kan også få vårt månedsmagasin i posten ved å abonnere måned for måned (uten bindingstid) – eller, for bare 70 kroner i måneden, få våre eksklusive nyhetsbrev i innboksen. Klikk her!

MENER GENERAL KJENTE TIL WAGNER-PLANER: Visste Sergej Surovkin om Jevgenij Prigozjins planer om opprør mot Russlands militære ledelse og regulære hærstyrker? USAs etterretning har i hvert fall briefet den politiske ledelsen om at det er visse tegn til at både den respekterte og populære generalen – som ledet «den spesielle militæroperasjonen» mot Ukraina under den ukrainske motoffensiven i fjor – og flere andre toppgeneraler var underrettet om hva som skulle skje. 

Etterretningens konklusjoner er å anse som usikre og foreløpige, men flere uavhengige eksperter har bemerket at Prigozjin neppe ville begitt seg ut på et slikt mytteri uten en oppfatning av at deler av den regulære hæren ville slutte seg til opprøret.

Prigozjin selv er bekreftet ankommet Belarus, der han i henhold til en avtale fremforhandlet av Aleksandr Lukasjenko skal leve i eksil (Lukasjenko hevder for øvrig det var han som overtalte Putin til ikke å «utradere» Progozjin). Det samme gjelder trolig et antall soldater i den nå oppløste Wagner-styrken, som har fått tilbud om å flytte til det østeuropeiske landet. Nato har styrket sin militære beredskap langs østgrensen som respons, sa generalsekretær Jens Stoltenberg på en pressekonferanse i går.

USA ser dessuten nøye på hva som skjer med Wagner-styrker i Afrika og Midtøsten, der flere land har ønsket de russiske leiesoldatene velkomne som en motmakt til ekstreme islamistiske opprørere – stedvis på bekostning av vestlige sikkerhetsstyrker, som de franske i Mali. Dersom soldatene nå i stedet blir en del av den russiske regulære hæren kan regimene bli mindre villige til å benytte seg av deres tjenester, er en av teoriene.