Først handlet det om drivstoffavgift – nå er det ute av kontroll: Tre grunner til opptøyene i Paris

De voldsomme protestene i Frankrike er inne i sin tredje uke.

Tre døde, 260 ble skadd og mer enn 400 arrestert da protestbevegelsen «De gule vestene» nok en gang tok til gatene i Paris og flere andre franske byer i helga: https://twitter.com/afpfr/status/1068925696255381504 Bevegelsen har ingen tydelig partipolitisk tilknytning, formell struktur eller navngitte ledere. Men representanter fra både høyre- og venstresiden i fransk politikk har uttrykt støtte til demonstrantene, som for tre uker siden begynte å samlet seg i protest mot en økningen av drivstoffavgiften. Avgiftsøkningen virker imidlertid å ha blitt katalysator for en bredere, mer generell og svært intens protest mot ulikhet i det franske samfunnet, dårligere vilkår for arbeidstakere, de urbane elitene i storbyene og president Emmanuel Macron. Selv om det store flertallet av demonstrantene er fredelige, får voldelige aktivister og bråkmakere stor oppmerksomhet for steinkasting, ildspåsettelser, vandalisme, fysisk vold mot politiet og hærverk på nasjonale monumenter som Triumf-buen: https://twitter.com/NaomiOhReally/status/1069544668378087424 Hvorfor er de egentlig så sinte i Frankrike?

1) Drivstoffavgiftene

Demonstrantene tok først til gatene som en protest mot regjeringens varslede økning av drivstoffavgiftene, som har steget jevnt siden 2014. Økningen er blitt presentert som et miljøtiltak, men blir også begrunnet med høyere oljepris. Den franske regjeringen har bestemt at diesel, som er det mest brukte drivstoffet i franske biler, skal avgiftslegges med ytterligere 6,5 eurocent (tilsvarende cirka 63 norske øre) per liter fra nyttår. Det samme tall...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.