Virkelighet forventet å snart treffe statsminister (og andre saker du må få med deg i dag)

Catalonias delstatspresident hadde deadline i dag tidlig til å klargjøre sine intensjoner om selvstendighet for regionen, eller å bli direkte underlagt sentralmyndighetene i Madrid. Hans respons – en anmodning om to måneders forhandlinger – er ikke nok,  svarer regjeringen. Det er likevel ventet at katalanerne får en ny frist til torsdag om å oppheve sin erklæring om løsrivelse fra forrige uke.

Og nå truer de tropiske uværene i Atlanteren også Europa. «Ophelia» nådde orkanstyrke lenger øst enn noen annen storm har gjort, og treffer Irland i dag(riktignok nedgradert fra orkan til syklon).

Dagens tall:

Ellers:

GET READY FOR NO DEAL: Det er nå 16 måneder siden britene bestemte seg for å forlate EU. Siden har mye gått på tverke:

•    Ingen handelsavtaler med land utenfor EU-området er så langt inngått.

    •    Ingen frihandelsavtale med EU er inngått – EU-landene insisterer på at vilkårene for Storbritannias utmeldelse må være på plass før fremtidige relasjoner kan diskuteres.

    •    Sjansene for en «no deal»-situasjon med EU øker, noe som vil bety at det ikke blir en overgangsperiode på to år (tidligere omtalt som «svært viktig» av Theresa May).

I kveld drar statsminister May og brexit-minister David Davis til Brussel for å spise middag med EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker og EUs brexit-forhandler Michel Barnier. Britene har nå intensivert det diplomatiske arbeidet før stats- og regjeringssjefene i EU møtes i Det europeiske råd på torsdag. Guardian-kommentator Toby Helm skriver imidlertid følgende: «I underhuset på mandag bekreftet May at forhandlingene har stoppet opp og at virkeligheten snart inntreffer. ‘Samtidig som vi har sterk interesse av at forhandlingene blir en suksess, er det også vårt ansvar som regjering å forberede oss på alle mulige utfall, hvilket er akkurat det vi gjør’, sa May. Med det mente hun: ‘Get ready for no deal’».

 

SAMMENSTØT I NORD-IRAK: Etter sammenstøt med den kurdiske Peshmergaen er irakiske militærstyrker er i ferd med å innta Kirkuk, den oljerike storbyen nord i Irak som har vært styrt av kurderne siden IS ble drevet ut i 2014. Spenningen mellom kurderne (som har tilnærmet full selvstyring i sin nordlige region) og den irakiske sentralmakten har tiltatt etter en folkeavstemning om løsrivelse forrige måned, og etter at forhandlinger brøt sammen søndag har det vært utveksling av artilleri-ild i flere områder der tilhørigheten er omstridt. Styrker fra Bagdad hevdet ifølge CNN mandag morgen å ha kontroll på et oljeselskap og et kraftverk i i selve byen, mens det er uklart om de har klart å sikre oljefelt. De kurdiske myndighetene sier til Reuters at de fortsatt har kontroll på det meste av infrastruktur. Amerikanske myndigheter sier seg «svært bekymret» for utviklingen og anmoder partene om gjenoppta dialogen.
DØDELIG ANGREP: Flere enn 270 skal være drept og flere enn 300 skadet etter at en bilbombe gikk av midt i en trafikk-kork på en svært trafikkert og folksom gate i den somaliske hovedstaden Mohadishu. Det er det dødeligste terrorangrepet i Somalia på flere tiår, og kommer etter at Donald Trump har forsterket den amerikanske innsatsen for å nedkjempe Shabab, den islamistiske militantgruppa som har spredd ustabilitet i regionen i mange tiår (ingen har riktignok påtatt seg ansvar for angrepet).

HØYREDREINING I ØSTERRIKE: 31 år gamle Sebastian Kurz blir kansler i Østerrike etter å ledet det konservative partiet ÖVP til valgseier. Det har han gjort gjennom et sterkt fokus på å stenge Europas grenser og redusere velferdsytelser for flyktninger og andre innvandrere. Partiet er nå landets største, mens fintellingen vil vise om sosialdemokratiske SPÖ eller høyrepopulistiske FPÖ, som gjorde sitt beste valg noensinne, blir nest størst. FPÖ er også den mest sannsynlige regjeringspartneren (det er ikke ventet å utløse like sterke reaksjoner som i 2000, da EU innførte sanksjoner mot landet). Med nære venner i Kreml er det ikke utenkelig at FPÖ vil gå inn for å lette på EUs sanksjoner mot Russland, skriver Deutsche Welle.