Video viser drone- og jagerflyhendelsen i Svartehavet

DRONEHENDELSEN: USA har offentliggjort en video av hendelsen i Svartehavet tirsdag morgen, umiddelbart før og etter at propellen til en Reaper-drone (som videoen er filmet fra) får propellen skadet. Videoen viser hvordan en russisk Sukhoi SU-27-jager flyr tett på dronen og dumper drivstoff, og at propellen har en skade etter en av passeringene (det faktiske sammenstøtet, som Russland nekter for, får kameraet til å kople ut et øyeblikk). Totalt dreier det seg om noen få sekunder av en hendelse Pentagon sier varte i 30-40 minutter.

Selv om luftrommet er internasjonalt mener Kreml det er provoserende at amerikanerne flyr droner så nær Russland. Amerikanerne har på sin side hevdet at den russiske flyveren opptrådte risikofylt og uprofesjonelt, men en talsmann for USAs utenriksdepartement sier i dag at selve sammenstøtet neppe skjedde med viljeDet skal i dag ha vært kontakt mellom forsvarsministere og toppgeneraler fra de to stormaktene.

Etter hendelsen tirsdag morgen ble dronen lagt i glideflukt, slik at den traff vannet et sted sørvest for Krym med alle sensitive data slettet. Russland sier de allerede er på krasjstedet, men ifølge en talsmann for USAs nasjonale sikkerhetsråd er det ingen grunn til å frykte at russerne får betydningsfull etterretning ut av det de måtte finne av vrakrester. 
 


  • FÅ TO KVALITETSAVISER FOR PRISEN AV EN. Filter er så glade for å ha blitt med på eiersiden i fotballtidsskriftet Josimar, at vi nå tilbyr GRATIS Josimar-abonnent til ALLE som tegner et nytt årsabonnement på Filter Nyheter.
  • Kjenner du ikke til Josimar, er det tidsskriftet som i over et tiår har kombinert nydelige featuresaker fra fotballens verden med herlig ballnerderi og skarp gravejournalistikk som har satt dagsorden langt utenfor Norges grenser. 
  • Klikk her for å benytte deg av to-for-en-tilbudet, som bare varer i en kort periode og neppe kommer tilbake!

EN DÅRLIG DAG FOR STRØMKABLER: Som ventet sier Regjeringen nei til å gi konsesjon til den såkalte Northconnect-kabelen mellom Norge og Skottland. «Det å øke eksponeringen av norsk vannkraft for ytterligere direkte eksport gjennom mellomlandsforbindelser tjener ikke det norske kraftsystemet. Det vil komme i en tid hvor vi støtter oss mer og mer på uregulerbar kraft», sier energiminister Terje Aasland (Ap). MDGs stortingsrepresentant Lan Marie Berg sier ifølge VG at avgjørelsen vitner om at Regjeringen prioriterer kortsiktig strømpris-populisme og at Skottland-kabelen kunne bidratt til både lavere priser, mindre naturødeleggelser og lavere klimagassutslipp.

Samtidig melder Statnett at de reduserer kapasiteten på Englands-kabelen fra 1400 til 1100 megawatt. Avgrensinger på engelsk side har over tid ført til at den fastsatte kapasiteten har vært større fra Norge til Storbritannia enn motsatt. «For å realisere nytten av de ulike sambandene er det viktig at det er god balanse i kapasiteten for import og eksport», forklarer konsernsjef Hilde Tonne overfor NRK.


PROTESTERER MOT GRUNNRENTESKATT: I går utløp høringsfristen for Regjeringens foreslåtte grunnrenteskatt på landbasert vindkraft, og det ble klart at forslaget får kraftig motbør. Noe av den kommer fra verdens største forvalter, amerikanske Blackrock, som eier Tellenes i Rogaland og Guleslettene i Vestland fylke. «Vårt syn er at grunnrenteskatten slik den er foreslått vil være skadelig for levedyktigheten til vindkraftverk i Norge, gi potensial for mislighold av låneforpliktelser, og kan føre til et alvorlig tap av investert kapital», skriver de i en høringsuttalelse. Les mer om saken i ukas utgave av vår kraftspalte Filter KALDDUSJ her


Kjøp et abonnement på Filter Nyheter  for å blant annet få disse spaltene og nyhetsbrevene:

  • Filter KALDDUSJ om strømkrisa i Norge og Europa
  • Filter ELENDIG FREDAG med siste nytt om klimakrisa
  • Filter KAFFE med daglig oppsummering av nyhetsbildet hver morgen klokka 7
  • Filter X med de siste nyhetene om rasisme og hatkriminalitet

Klikk her for å tegne et abonnement!


UNE TAPTE NESTEN HALVPARTEN AV RETTSSAKENE: I fjor tapte Utlendingsnemnda (UNE) nesten halvparten av alle sakene som ble behandlet i norske domstoler. Kun 55 prosent, 29 av 53 rettskraftige dommer, ble kjent gydlige. Når et UNE-vedtak blir kjent ugyldig i retten, blir saken sendt tilbake til UNE for ny behandling, noe som blant annet skjedde med Mustafa Hasan i 2021. Leder i Advokatforeningens forsvarergruppe, advokat Marius Dietrichson, kaller medholdsprosenten «oppsiktsvekkende lav» overfor VG«Domstolen har over flere år opparbeidet seg betydelig kompetanse på utlendingsfeltet. At nær halvparten av UNE sine vedtak blir ansett ugyldige av domstolen, er derfor et kraftig signal om at noe er feil i forvaltningen eller i saksbehandlingen […] Jeg er ikke kjent med noen annen statlig instans som har så lav medholdsprosent på sine vedtak når de først prøves av domstolen», sier han. UNEs avdelingsdirektør Ketil Larsen påpeker at det var færre rettssaker i 2022 enn tidligere år, noe som gjør at hver enkelt dom får prosentvis større utslag, og at de derfor ikke har tapt et høyere antall saker enn før. 


SONINGSAVBRUDD – IKKE FOR HVEM SOM HELST: Det er svært mange syke fanger i norske fengsler, men nærmest umulig å få soningsavbrudd. Det gjelder selv for fanger som driver med alvorlig selvskading, ifølge Johan Lothe, leder for stiftelsen Wayback, som blant annet jobber for innsattes rettigheter. Han snakker med NRK etter at det denne uka ble kjent at den korrupsjonsdømte tidligere politimannen Eirik Jensen har fått innvilget soningsavbrudd av helseårsaker. Lothe sier høyprofilerte saker behandles annerledes enn andre, og mener det er veldig mange som er i samme situasjon som Jensen.

Også en saksbehandler i Jussbuss, jusstudentenes gratis hjelpetjeneste til blant annet fengselsinnsatte, sier han deltar i en del møter der han tenker at personen egentlig ikke er soningsdyktig. Kriminalomsorgen svarer at det gjøres det en individuell og helhetlig vurdering av alle relevante forhold hver gang en domfelt søker om straffavbrudd.