Vi har faktasjekket TV-debatten om KrFs abortseier

MONTASJE

Abort ble som ventet det store stridstemaet i regjeringsforhandlingene, og KrFs «gjennomslag» på tvillingabort skal ha vært den saken som satt lengst inne for Venstre. Temaet ble den store snakkisen blant folk som så partilederdebatten på NRK torsdag kveld, idet følgende ord falt fra KrFs forhandlingsleder Kjell-Ingolf Ropstad:

«Hovedpoenget er at jeg mener at hvis du klarer å bære fram ett, så bør du også klare å bære fram to»

Det ble ramaskrik på sosiale medier. Ropstad beklaget utsagnet morgenen etter, og sa at «det var veldig krøkkete sagt». Formuleringen kom som et svar på følgende utsagn fra Ap-lederen:

Jonas Gahr Støre: For den kvinnen som av ulike grunner sier at «jeg klarer ikke å bære fram to fostre», hun vil da få valget: Du må abortere bort begge

[caption id="attachment_4633" align="alignnone" width="781"] Jonas Gahr Støre under partilederdebatten.[/caption]

Like før hadde Støre skutt inn følgende setning i resonnementet sitt: De fleste som har et problem slik at det er fare for morens liv eller fostrenes liv, de får det (abort), men her handler det om kvinners selvbestemmelse. Du kommer til å få flere aborter.

Stemmer det egentlig? Flere motstandere av innstrammingen har slengt seg på i sosiale medier, og sier det samme. Erna Solbergs uttalelse i samme debatt «tenk deg at du vokser opp og får vite at du hadde vært tvilling. Dine foreldre valgte tilfeldig hvem som fikk overleve og ikke. Det er en sk...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.