Vestafrikanske land truer med militærmakt mot Niger-junta

15 LAND I VEST-AFRIKA truer med å bruke militærmakt mot juntaen som styrtet president Mohamed Bazoum i et kupp i Niger forrige uke. Lederne for den såkalte Ecowas-blokken av 15 vestafrikanske land møttes i Nigeria søndag, sier de vil motsette seg enhver form for aggresjon fra Nigers nye makthavere og har gitt juntaen sju dager på å gjeninnsette Bazoum. USA og FNs spesialutsending til regionen stiller seg bak kravet.

Blokken har også blitt enige om å innføre sanksjoner mot juntaen i Niger, blant annet ved å innføre reiseforbud for ledelsen og fryse bankkontoer. Sanksjonene vil ramme landet hardt, sier den tidligere statsministeren i Niger (som var utenlands da kuppet ble iverksatt og dermed har unngått fangenskap). 

Samtidig har tusenvis av kuppmakernes tilhengere demonstrert i hovedstaden Niamey, med slagord mot den tidligere kolonimakten Frankrike, og med russiske flagg for å vise sin støtte til Vladimir Putin. Det skjer etter at Russland gjennom leiesoldat-gruppa Wagner de siste årene har økt sin innflytelse i regionen, og blant annet steppet inn for utviste franske fredsbevarende styrker i Mali. 

Niger-kuppet er det sjuende i vest- og sentral-Afrika de siste tre årene. France24/Reuters/BBC News/AP News

POLITIET I PAKISTAN mistenker at IS sto bak bombe...

Bli abonnent for å lese videre

Allerede abonnent? Logg inn med Vipps.

Test vårt digitalabonnement og få tilgang til alt innhold på Filter. De første 30 dagene er gratis! Les mer her eller klikk på knappen og bli abonnent i dag.

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.