DE SOM BJEFFER HØYEST: Nord-Koreas leder Kim Jong-un har kommet med et motsvar til den amerikanske presidentens tale i FN, der Donald Trump gikk knallhardt ut mot Nord-Koreas leder, som han kalte en «rocket man« ute på en «selvmordsaksjon». Trump får svar på tiltale. Jong-un kaller Trump for en «senil og sinnsforvirret mann», som han vil «temme med ild». Les hele uttalelsen her.

— LEGG REGIONSETET NÆR RUSSERNE: Nå må kampen om hvilken by som skal bli hovedsetet i den sammenslåtte Troms og Finnmark legges død, argumenterer avisa Nordlys i en leder, og lanserer i samme åndedrag Vadsø som Nord-Norges hovedstad. Nær Russland, i Barentsregionen og konfliktdempende på periferien, mener Nordlys. Avisa fikk umiddelbart svar fra eks-politimester lengre sør, Hugo Henstein, som mener avisas mening bare finner gjenklang i små miljøer i Tromsø. Elitedebatt og sentrum-periferi-stikk til fyrtårnet i nord der, altså.

MEANWHILE, I SPANIA: Folkeavstemningen over hvorvidt Katalonia skal løsrive seg fra resten av Spania nærmer seg – kanskje. Spanske myndigheter og domstoler prøver å stanse den fordi de mener den er ulovlig, og situasjonen tilspisser seg. Aftenposten har gått gjennom hva folket mener, hva «alle andre» (Europa) mener, og hva som skjer videre alt etter som hva som blir utfallet i saken.

FØLG DET TYSKE VALGET MED OSS: Islam er et «politisk fenomen» som «ikke hører hjemme» i Tyskland. Innslippet av et stort antall muslimske innvandrere har ført til «forvitring av lov og orden». Voldelig kriminalitet utført av muslimer har ført til «no go-soner i hele Tyskland».

Slik lød det fra toppkandidatene til det høyrepopulistiske partiet Alternativ für Deutschland denne uka. Partiet har flyttet grensene for hva det er mulig å si offentlig om innvandrere i Tyskland, og sammen med anti-EU-standpunkter og vektlegging av tradisjonelle, tyske familieverdier kan det være i ferd med å gjøre dem til landets tredje største parti i valget søndag.

Tyskland ser kanskje sterkt ut med sin lave arbeidsløshet og økonomiske vekst, men ikke alle får ta del i velstanden: Millioner lever på marginal sosialhjelp eller på det tyskerne kaller «mini jobs» – lavlønnede deltidsstillinger knapt egnet til å holde noen i live. De husker at det var sosialdemokratene som innførte de ubarmhjertige arbeidsmarkedsreformene på nittitallet, og at de samme sosialdemokratene nå har regjert i koalisjon med Merkel i fire år. I den perioden har sosialdemokratenes oppslutning falt kraftig.

Filter Nyheter vil følge valget fra den stolte bilindustribyen Stuttgart, der mange tradisjonelt stemmer mot venstre – men også et av områdene i Tyskland der AfD nå måles til over ti prosent oppslutning. Reportasjer kommer!

God helg!

Hilsen oss i Filter Nyheter