Venner om spionsiktede: Var «konge på byen» med kinesisk bankkort – hadde null i ligningsinntekt

Spionsiktet nordmann la ut bilde av seg selv foran Ung Mao Zedong-statue i Kina den 24. juni. En uke senere ble han pågrepet på Gardermoen. Bildet er tatt fra sosiale medier.

Forrige uke ble en norsk mann i 30-årene pågrepet av PST på Gardermoen da han var på vei hjem fra Kina.

Mannen er siktet for forsøk på grov etterretningsvirksomhet mot statshemmeligheter og er varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud.

Filter Nyheter har vært i kontakt med en rekke personer som har stått den spionsiktede nær i løpet av de ti siste årene. De beskriver en mann som gikk fra å ha pengeproblemer til å gi uttrykk for at økonomien var svært romslig.

Skrøt av pengene

Flere i omgangskretsen til den siktede, som Filter Nyheter har vært i kontakt med, forteller at mannen plutselig levde «som en konge» etter at han kom hjem fra Kina da pandemien brøt ut.

– Jeg stusset over pengebruken da han kom hjem. Han dro ofte ut på byen, brukte dyre klær, reiste mye og skrøt av at han hadde penger. Han levde som en konge på byen.

Det sier en av vennene som står den siktede nær.

– Han brukte et svart kort fra Kina som det alltid var penger på, noe han skrøt åpenlyst av, utdyper vennen.

Mannen skal ha fortalt venner at han drev serveringssteder i Kina, noe flere ikke trodde på. 

– Han hadde jo aldri hatt en ordentlig jobb før og hadde ikke peiling på økonomi. At han drev restauranter virket lite sannsynlig for oss vennene, forklarer en av dem.

På sosiale medier fremstiller han et liv med reiser til spennende land, spisesteder og filosofiske og politiske bøker. 

Ifølge mannens instagramprofil virker det som at han i løpet av det siste året har vært i Istanbul, Mallorca, Barcelona, Amsterdam, Marseille, Saint-Tropez og Monaco.

Bildet over viser et utvalg av bildene som den siktede la ut på sosiale medier. Om bildene er lagt ut i sanntid er usikkert, men venner bekrefter at han reiste mye.

Mannen er oppført med null i inntekt i Norge fra 2017 til 2022.

Ifølge mannens tidligere omgangskrets skal han ha hatt dårlig kontroll på sin personlige økonomi. Filter Nyheter får opplyst at han ikke betalte husleie, bodde stort sett hjemme hos familien og hadde ikke en «ordentlig jobb». 

Flere av vennene synes det er vanskelig å se for seg at han er spion for kinesisk etterretning, og sier de ikke tror at vedkommende ville vært god på det.

– Kinesiske myndigheter må være ganske dumme om de velger han som spion. Han er veldig skrytete og vil fremstå som en viktigere person enn det han egentlig er, sier en som er i samme omgangskrets som den siktede.

Filter Nyheter har vært i kontakt med den siktedes forsvarer, Marius Dietrichson, som sier at han ikke har anledning til å forelegge sin klient påstandene.

– Jeg kan ikke forbeholde ham enkelthetene i alle karakteristikker av ham, og innhente hans kommentar til disse, av hensyn til de restriksjoner han er varetektsfengslet under, sier Dietrichson.

Leverte ikke sluttrapport til LNU

I 20-årene var den siktede aktiv i politiske ungdomsorganisasjoner som lente seg mer mot kommunistiske ideologier. Han framsto da som tilhenger av den kurdiske geriljaorganisasjon PKK. Han ble i 2013 dømt for å ha avfyrt fyrverkeri mot det tyrkiske konsulatet i Oslo sammen med fire andre som også var aktive i organisasjonen.

Mannen fikk i perioden 2013 til 2015 innvilget pengestøtte fra LNU (Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner) på vegne av den samme organisasjonen.

Til sammen fikk han over 200.000 kroner som gå til totalt seks forskjellige prosjekter.

På to av prosjektene, hvor han fikk 75.000 kroner i 2014 og 24.640 kroner i 2015, ble det aldri lever sluttrapport.

I prosjektet fra 2015 skriver LNU at søkeren sa at arrangementet ble avlyst:

«I samtale med søkeren ble det det informert at (navn på organisasjonen) ikke skulle gjennomføre prosjektet, og det ble avtalt at det skulle opprettes et tilbakebetalingskrav for støtten. Det ble tilbakebetalt 14.640 kroner, og tilbakebetalingskravet ble justert til 10.000 kroner. Vi klarte ikke å komme i kontakt med søkeren igjen, og i 2018 ble saken avsluttet uten at vi fikk siste delen av pengene.»

I prosjektet hvor søkeren fikk innvilget 75.000 kroner, skriver LNU i sine notater at de ikke fikk kontakt med vedkommende.

«Prøvd å få kontakt med organisasjonen over lengre tid, uten svar. Sak avsluttet og summen ble tapsført i 2020 da vi ikke hadde fått kontakt med dem» står det.

Filter Nyheter har vært i kontakt med organisasjonen det gjelder. De sier at de ikke har innsikt hvordan økonomien ble styrt på den tiden, og at det har fått konsekvenser for organisasjonen i ettertid.

De informerer også om at mannen ble utvist i den perioden på grunn av konflikt mellom den siktede og organisasjonen.

Flere fra hans nærmeste omgangskrets hevder til Filter Nyheter at han brukte pengestøtten fra LNU på private ærender. En som har vært nær den siktede sier at det var noe han selv fortalte til vedkommende.

Aktiv i samme AP-lag som tidligere NSM-leder, utenriksministeren og statssekretær

Fram til pågripelsen var den spionsiktede mannen aktiv i et lokallag i Arbeiderpartiet, der han – i likhet med utenriksminister Espen Barth Eide – er vararepresentant i styret. Ifølge VG meldte mannen seg inn i lokallaget allerede i 2010.

Bekjente har opplyst til Filter Nyheter at mannen i 2023 deltok i Aps valgkamp på grasrotnivå, med å dele ut roser og løpesedler. Nylig ble han også omtalt som komitéleder i lokallaget knyttet til politikkutviklingen der, og ble i en årsberetning berømmet for godt arbeid med lagets nettaktivitet.

Verken vervet eller seminarene i Ap-laget gir adgang til sensitiv informasjon, men flere av personene i styret er av åpenbar interesse for utenlandsk etterretning:

I styret sitter, i tillegg til Eide, blant andre en av utenriksministerens statssekretærer og Ap-mannen Håkon Bergsjø, som er avdelingsdirektør i Forsvarsdepartementet og har bakgrunn fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), Forsvaret og E-tjenesten. Bergsjø har i NSM hatt som jobb å avverge cyberangrep fra blant andre Kina, som har gjennomført flere store datainnbrudd i Norge de siste årene.

Mannen som nå er siktet for spionasje var i 2023 på studietur med blant andre Bergsjø til Tyskland for å lære om norsk-tysk forsvarspolitikk sammen med andre i Ap-laget.

NRK skrev i forrige uke at han i 2016 også deltok på Civita-akademiet, et kurs som arrangeres av høyresidens tankesmie Civita. Kurset, som går gjennom et år, er myntet på ambisiøse unge som vil bygge nettverk og lære om politisk filosofi. 12 til 15 deltakere plukkes ut til å være med hver gang.

Nekter å la seg avhøre

Over en uke etter pågripelsen hadde mannen fortsatt ikke ønsket å la seg avhøre av Politiets sikkerhetstjeneste.

Mannen er siktet etter straffelovens paragraf 122, som omfatter grov etterretningsvirksomhet mot statshemmeligheter, og paragraf 126, som omfatter annen ulovlig etterretning.

PST mener at mannen hadde opplysninger som var tiltenkt kinesisk etterretning, men vil ikke gå nærmere inn på hvilke opplysninger det er snakk om.

— Dette er en pågående etterforskning og derfor kan ikke PST gi ytterligere kommentarer akkurat nå, sier Eirik Veum i PST.

Forsvarer Marius Dietrichson beskriver overfor Filter Nyheter anklagen som vag.

– Han er ikke anklaget for et konkret straffbart fullbyrdet forhold, som at han ved en konkret anledning samlet informasjon som han har gitt til Kina. Anklagen, slik den er utformet, er svært vag, sier han og utdyper:

— Han er siktet for at han i kraft av sine mange fasiliteter og samfunnsposisjon har hatt en intensjon om å forholde seg slik. Det synes jeg er en vag siktelse og det er ikke gitt at saken, slik den står nå, vil nå frem.

Retten har lagt til grunn at det var skjellig grunn til mistanke i tråd med siktelsen som nå foreligger.

Mannen erkjenner ikke straffskyld og sier han ikke har vært agent for Kina.