Nyhetsbrev 3. desember: Vedum stoppet innsyn i dokumenter, ny etterforskning i Silje-saken fra 1994

NEKTER Å GI DOKUMENTER: VG skriver i dag at finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) ga Stortingets kontrollkomité avslag på dokumenter for å undersøke om hans forgjenger kan ha brutt offentlighetsloven, begrunnet med at dokumentene er interne. Like før valget avdekket avisen at tidligere finansminister Jan Tore Sanner (H) ba embetsverket om å utsette å gi pressen innsyn i dokumenter knyttet til det omstridte Sverdrup-utvalget – fordi de «ikke er tjent med dette oppjaget i valgkampinnspurten». 

– Skal det være slik at den som blir kontrollert bestemmer hvilke dokumenter den som kontrollerer får tilgang til, spør nå komitémedlem Carl I. Hagen (Frp), mens komitékollega Nils Bjørke (Sp) sier det kan bli aktuelt med flere spørsmål. 

SULTESTREIKER I QATARSK FENGSEL: Regimekritiker Abdullah Ibhais, som tidligere jobbet som direktør i VM-organisasjonens kommunikasjonsavdeling, er per 3. desember på sin 18. dag med sultestreik i fengsel. The Guardian publiserte i går et ett minutts langt lydklipp fra en samtale med Ibhais i fengsel, der han fortsetter å hevde sin uskyld for bedrageri-anklagene han ble dømt for i april og nå anker. 

– Jeg ble nektet muligheten til å bli hørt, jeg ble nektet muligheten til og si fra, og tross alt ble jeg varetektsfengslet mens rettssaken min ennå ikke er ferdig. Jeg ble arrestert bare for å være sikker på at jeg ikke snakker ut, att jeg ikke forsvarer meg selv og ikke avslører den sanne historien om hva som skjedde me...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.