Vedtatt i Stortinget: USAs soldater får vidtrekkende fullmakter på norske militærbaser

GIR USA NYE TILLATELSER I NORGE: Stortinget har i dag vedtatt den nye, bilaterale forsvarsavtalen med USA, som gir amerikanske soldater større fullmakter på norsk jord. Amerikanske soldater i Norge får nå reise sømløst inn og ut av landet og i praksis operere som om de var i hjemlandet, med egne våpen Norge ikke nødvendigvis får innsyn i, skriver Aftenposten. De får enklere etablere egne områder inne på militærleirene, som de får bevokte selv, får ha med egne sivile eksperter på for eksempel IT og kryptering, og får førsteretten til å etterforske eventuelle lovbrudd egne styrkemedlemmer måtte begå på norsk jord. Forsvarsdepartementet, som begrunner avtalen med behovet for at USA raskere kan yte militær forsterkning av Norge, sier Sola, Rygge, Evenes og Ramsund er aktuelle for slike USA-teiger. De defineres ikke som egne militærbaser, slik at norsk basepolitikk formelt sett ikke endres. USA får heller ikke lagre atomvåpen, klasebomber eller landminer i Norge.

TUSENVIS AV RUSSERE I GEORGIA: Filter Nyheter har møtt flere russere som har valgt å flytte til Georgia etter invasjonen av Ukraina 24. februar. Videoprodusenten Ivan (23) hadde aldri vært politisk aktiv før han deltok i en antikrigsdemonstrasjon og ble pågrepet. IT-utvikler Jekaterina (41) og psykologen Olga Vostrosablina (31) ville ikke at barna skulle gå på en skole fylt med propaganda. IT-spesialisten Polly Sulaeva (26) sier hun ikke orket å bo i et land der mange fortsatt støtter Vladimir Putin og krigen mot nabolandet: «Jeg klarte ikke trene, konsentrere meg eller jobbe», sier hun om den siste tiden før hun reiste.

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.