Var ambassadevakt i Sverige: Tatt etter nazistiske angrep på synagoger i USA

En overvåkningsvideo fra ett av åstedene i Boston var blant bevisene mot lillebroren til mannen som nå er pågrepet.

En 32 år gammel gresk-amerikansk mann med oppholdstillatelse i Sverige ble i går pågrepet i Stockholm av det svenske sikkerhetspolitiet Säpo i samarbeid med FBI.

Mannen er siktet for blant annet falsk forklaring og bevisforspillelse i en terror-etterforskning der lillebroren hans var mistenkt for å stå bak en rekke høyreekstreme angrep på jødiske synagoger i Boston i USA i 2019.

Den antatte brannstifteren døde i september 2020, før saken kunne bli ført for retten, men etterforskningen har altså fortsatt mot storebroren.

32-åringen jobbet i et sikkerhetsselskap ved den amerikanske ambassaden i Stockholm og har vært i Sverige siden amerikansk påtalemyndighet besluttet å tiltale ham.

– Startet fire branner i synagoger og jødisk forretning

Det var i løpet av to uker i mai 2019 at jødiske menigheter i Boston ble rystet av fire ulike ildspåsettelser.

De to jødiske samfunnshusene som var åsted for tre av brannene er også boliger for rabbien og hans familie.

Alle brannene ble slukket, men hendelse vakte nasjonal oppsikt i USA under en måned etter terrorangrepet i Poway i California, der høyreekstremisten John Earnest tok seg inn i en synagoge for å drepe så mange jøder som mulig.

Etter brannene i Boston fant FBI etterhvert fingeravtrykket til en nynazist på en av bensinbeholderne som ble brukt, og regner ham i dag s...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.