Mistet oversikten? Her er noen av de viktigste nyhetene i Norge fredag 3. april:

Siste:

  • – Denne koronasituasjonen er ikke over til påske. Den er ikke over til sommeren. Den kommer til å vedvare hele 2020 og kanskje langt inn i 2021, sier Oslos helsebyråd Robert Steen les hele intervjuet her.

Penger og arbeid:

  • 301 000 personer var ved utgangen av mars registrert som helt arbeidsledige hos NAV. Det tilsvarer 10,7 prosent av arbeidsstyrken. Nesten 90 prosent av nye arbeidssøkere oppgir permittering som årsak. Totalt er nå nesten 412 000 registrert som helt eller delvis ledige eller arbeidssøkere.
  • – Dersom mange nok skvises bort fra arbeidslivet, risikerer man at nasjonalformuen forvitrer. Det innebærer lavere forbruk, og mindre velferd i framtida, sier NHOs sjeføkonom Øystein Dørum.
  • Krisepakkene koster så langt minst 200 milliarder, skriver regjeringen i en pressemelding fredag. Tiltakene som nå er fremmet koster 140 milliarder til sammen. I tillegg kommer lavere skatteinntekter og høyere utgifter til de ulike ordningene for permitterte, arbeidsledige og syke.

Åpner skolene?

  • – Jeg vil understreke at det er like sannsynlig at skolene forblir stengt som at de kommer med noen åpning, sier kunnskapsminister Guri Melby om ekspertutvalget som har vurdert om skoler og barnehager skal åpne igjen etter påske.
  • Innholdet i rapporten fra utvalget blir ikke kjent før regjeringen har fattet sin beslutning om den videre strategien. Heller ikke rapporten om de samfunnsøkonomiske konsekvensene av koronatiltakene, eller Folkehelseinstituttets analyse av virusets reproduksjonstall i Norge, blir offentliggjort før den tid.
  • Noen indikasjoner er likevel kommet: Leder Steffen Handal i Utdanningsforbundet, som har gitt innspill til ekspertgruppen som vurderer skolestenging, sier at «summen av de anbefalingene vi har gitt» peker i retning av at skolene ikke bør åpne.

Mer korona-nytt:

  • Høyre gjør det svært bra på Respons Analyses april-måling for VG: Partiet får 25,2 prosent oppslutning, frem med 7,3 prosentpoeng fra målingen i mars. Arbeiderpartiet får 26,7 prosent, frem 1,8 prosentpoeng.
  • Utenriksdepartementet opprettholder sine reiseråd «inntil videre» og fraråder fortsatt alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land.

Så du denne?

  • Norsk Industri går til angrep på sykepleierne etter kritikken mot regjeringens innkjøp av 1000 nødrespiratorer, som er helt ubrukelige i behandlingen av koronapasienter med lungesvikt.
  • – Jeg synes det er tragisk at Sykepleierforbundet i en nasjonal krise latterliggjør en bedrift som har stilt opp på dugnaden, sier industripolitisk direktør Knut E. Sunde, som også anklager forbundet for mobbing av Laerdal Medical.

Nå kan du prøve vårt nye digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.